Ondřej Kuchař
8. července 2019 • 13:40

Dítě hvězd. Zastaví Réway strmý pád? Má možná poslední šanci

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kariéru měl rozjetou parádně. Ještě mu nebylo ani dvacet, když válel za Spartu. Vždycky měl pověst problémového hráče, neposlušného dítěte. Ta Martina Réwaye předchází stále, i když už mu je 24 let. Přibrzdily ho problémy se srdcem, za ruční brzdu ale tahá hlavně jeho hlava. Teď jinak geniální slovenský hokejista vyhlíží další šanci na kariérní restart. Možná to bude v Česku. Možná opět v dresu Sparty.



Pořád mám v hlavě toho brutálně šikovného náctiletého holobrádka, který ve Spartě dělal svými kulišárnami kašpary z mnohem zkušenějších soupeřů. Je libo bekhendovou žabku přes celé útočné pásmo přesně na hůl? Pak se ozvěte Martinu Réwayovi. Tohle on umí, je to jeho.

Po vytrucovaném odchodu z Prahy měl našlápnuto do NHL. Sebevědomě prohlašoval, že chce světu ukázat velké věci, že má na to probojovat se do týmu Montrealu, s nímž v létě 2016 podepsal smlouvu. Jenže přišly potíže se srdcem. Sen byl rázem fuč.

Víc, než cokoli jiného je však na vině Réwayova hlava. Hokeji nedával sto procent. Nebyl dříč. Když se mu nechtělo, zveličil nebo si dokonce vymyslel zranění. „Martin se nedá změnit. Jde jen o to, jestli jeho budoucí výkony zastíní manýry a privilegia. A samozřejmě jestli mu to trenéři budou tolerovat. Jen těžko se s ním dalo vyjít. Jednoduše se nedokáže zařadit do party. Jako by hledal něco, čím by upoutal,“ říkal o něm trenér Vladimír Vůjtek , který ho vedl ve slovenském nároďáku.

Réway není vyložený střelec, spíš si libuje v chystání šancí pro spoluhráče. V tom je jedinečný. Je jako hráč z konec minulého století, avšak v tom nejlepším smyslu slova. I když se hokej od té doby pořádně zrychlil, on mu stačí. Nebo vlastně stačil. Je velkou otázkou, jak je na tom Réway kondičně i technicky nyní. Pokud vám nejdou nohy, šikovné ručičky jsou k ničemu.

Ještě před několika lety měla značka RÉWAY ohromnou hodnotu. Měl nálepku geniálního dítěte. Právem. Ale jeho dnešní cena? Mizivá. Angažmá ve třetí slovenské lize, pak druhé švédské. I tak žádný gól. Aktuálně je v pozici, že mu jen málokdo nabídne rovnou smlouvu. Pokud o něj bude mít někdo zájem (například Sparta), rozumný manažer mu nabídne try out. Zkoušku. Přijeď, trénuj, ukaž se nám. Dokaž, že si zasloužíš kontrakt.

Potíže se srdcem, těžký návrat k hokeji, shazování přebytečných kil a nabírání kondice. Poslední roky byly pro Réwaye těžkou zkouškou. Nevím, jak moc ho náročná zkušenost poznamenala. Mohla mu pomoct, ale taky nemusela. Pokud dokáže svou profesionalitu a strhne ze sebe nálepku zlobivého děcka, může být pro kterýkoli extraligový tým přínosem.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud