Ondřej Kuchař
8. dubna 2022 • 14:37

Ujčíkovo kolo náhody? Tentokrát ne. Chování Gulaše i Motoru je nedůstojné

Vstoupit do diskuse
12
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

KOMENTÁŘ ONDŘEJE KUCHAŘE | Sami extraligoví hokejisté si z toho na sociálních sítích dělali legraci. Ta se však mísila s naštváním a zmateností. „Tak co, kolik dneska Viktor Ujčík na kole štěstí vylosuje?“ zněly některé z příspěvků hráčů. V případě faulu Milana Gulaše ve třetím semifinále se však nic podobného nestalo. Ujčík udržel metr i tvář. To však nejde říct o všech.



Hodně hlasitými kritiky na Twitteru jsou litvínovští Petr Straka a Marek Hrbas. „Pojďme nehrát do těla vůbec. Z pohledu hráče totiž opravdu nevím, za co jsou dvě minuty a za co stopka, jejíž výše je čistě náhodná,“ napsal před časem Straka.

Sám jsem pro ně měl pochopení. Tresty, které Ujčík coby předseda disciplinární komise tasil, byly často úplně mimo předchozí rámec. Nebo na záběrech viděl něco, co nikdo jiný ne. S důležitostí zápasů play off se pod mnohem větší drobnohled dostaly i verdikty Ujčíka. Třaskavých incidentů už mu na stole přistála spousta: Camara, Kousal, Šmíd, Sobotka, Stoljarov, Ondráček, Ševc a několik dalších.

Naposledy se musel v pátek ráno zabývat atakem útočníka Motoru Milana Gulaše, který ve čtvrtečním třetím semifinále vybublal. Po klečícím Davidu Tomáškovi se ohnal holí drženou v obou rukách, krosček mířil přímo na bradu. Ujčíkovi bylo nejvíce vyčítáno, že nedrží jednotný metr trestání daných přečinů. Teď však svou roli zvládl.

Gulaš dostal stopku na jeden zápas. Boss disciplinárky tak navázal na své rozhodnutí ze čtvrtfinálové série mezi Spartou a Libercem, kde se obdobným zákrokem prezentoval Vladimír Sobotka. Jako mstitel se vydal s holí sevřenou v obou rukavicích za Jaroslavem Vlachem, aby ho ztrestal za faul na kolegu Řepíka. V zápase dostal dvě minuty, od Ujčíka pak stop na zápas.

Postupoval stejně, udržel trend. Jak ale správně nadhazuje v rozhovoru Milan Antoš, otázkou je, jestli je tenhle trend sám o sobě správný. Osobně bych byl pro, aby se v play off opravdu posuzovaly jen poněkud vážnější přečiny.

Spíše než na posouzení a tresty bych ale podíval na zákrok jako takový. Chápu emoce a pocit tranzu, ale Gulaš absolutně přestřelil. Situaci nezvládl. Svůj Motor okradl, tým připravil o velmi důležité vítězství. Pouze tím, že neudržel nervy na uzdě.

Snad ještě více zarážející mi ale přijde jeho následná reakce, kdy začal posměšně tleskat rozhodčím. Pak se bez jakékoli prvotní příčiny z druhé strany jal diskutovat se střídačkou Sparty. Tedy diskutovat... chrlil všeliké nadávky na každého, koho viděl. V záchvatu vzteku prý dokonce zaútočil na Sobotku s tím, že na olympiádě neměl co dělat. Hořkost a zapšklost z neúčasti v Pekingu má Gulaš evidentně pořád v sobě. Možná právě ta taky stojí v pozadí jeho faulů a impluzivních reakcí na ledě i mimo něj.

Zatímco jeho alespoň z části omlouvají emoce, těžko hledat pochopení pro postoj Motoru jako klubu. Trest pro Gulaše nepřijali. Naopak podali podnět na údajné simulování Tomáška. Klub si v prohlášení vymyslel, že hráč dělal po ataku kotrmelce (nedělal). K tomu přidal údajně super průkazné video, které však někdo zřejmě točil sekačkou na trávu, jeho kvalita je totiž vskutku nevalná. A není na něm vidět nic. Přijmout porážku je kumšt, České Budějovice tímhle ztratily po celé hokejové republice spoustu sympatií. A Gulaš taky.

Vstoupit do diskuse
12
Články odjinud


Články odjinud