Ondřej Kuchař
23. května 2022 • 20:23

Po Švédech mohl být odstřelený. Teď Vejmelka sklízí chválu a potlesk

Vstoupit do diskuse
3
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zvládl to. Při fotbalové výhře 1:0 nad Amerikou hrál Karel Vejmelka jako hlavní tvář české defenzivy klíčový part. Čapnul všech 24 střel. Zapsal první nulu na mistrovství světa. Pokračuje tak v psaní zajímavého osobního příběhu tohoto mistrovství světa.



Po čistém kontu se v Tampere gólman Karel Vejmelka natahoval už třikrát. Pokaždé ho ale soupeř švihnul přes prsty. S Rakouskem, Lotyšskem i Norskem inkasoval shodně jen jednou. Pokaždé až ve třetí třetině.

V pondělí konečně i za pomoci spoluhráčů udržel nulu až do závěrečného gongu. Yes! Oddech. Úleva. Ta je o to sladší po tom, jak pro Vejmelku šampionát začal. Pro kdekoho mohl být po čtyřech kusech od Švédů odstřelený. Tým prohrál, brankář neměl celý bágl viny na svých zádech, jeho nejlepší večer to ale zdaleka nebyl.

Michal Jordán a Karel Vejmelka se radují z vítězství nad USA
Michal Jordán a Karel Vejmelka se radují z vítězství nad USA

Trenéři ho však do branky vrátili. Postavili ho znovu. Roli v tom samozřejmě sehrálo i zranění Lukáše Dostála, který v úvodním duelu šampionátu podal proti Britům fantastický výkon a flek jedničky se lepil spíše na jeho dres. Blíže nespecifikované problémy ho však velmi pravděpodobně vyřadily po zbytek mistrovství ze hry.

I tak ale dostal brankář Arizony zaslouženou odměnu, která může být před klíčovou fází turnaje vítaným boosterem pro jeho sebevědomí. A vlastně i sebevědomí celého týmu, který definitivně zahodil vzpomínky na Rakousko a dokázal sám sobě, že plnění systému a koncentrace po celých šedesát minut hry může vést k velkým výsledkům.

V tomto případě opravdu platí (jindy fráze), že čisté konto je vizitkou hry nejen gólmana, ale celého mančaftu. Bráním, bráníš, bráníme!

Góly

Domácí:

Hosté: 07:53. Blümel

Sestavy

Domácí: Swayman (Mann) – Megna, Se. Jones (C), Schmidt (A), Peeke, Hughes – Hartman, Galchenyuk, Boldy – Kuhlman, Bellows, Tynan – Meyers, Farrell, Gaudette – Lettieri, Lafferty, Watson (A) – Hayden.

Hosté: Vejmelka (Langhamer) – Hronek, Kempný, Kundrátek, Ščotka (A), Šimek, Sklenička, Jordán – Pastrňák, Krejčí (A), Červenka (C) – Blümel, Hertl, Zohorna – Smejkal, Kämpf, Vrána – Špaček, Stránský, Flek – Černoch.

Rozhodčí

Lassi Heikkinen (FIN), Jeff Ingram (CAN) – Maxime Chaput (CAN), Nathan van Oosten (CAN)

Stadion

Nokia aréna, Tampere

Návštěva

5270 diváků

Skupina B

Z V VP PP P Skóre B
1. Finsko 7 6 0 1 0 25:5 19
2. Švédsko 7 5 1 1 0 27:10 18
3. Česko 7 4 0 1 2 19:13 13
4. USA 7 3 2 0 2 18:12 13
5. Lotyšsko 7 2 1 0 4 14:20 8
6. Rakousko 7 1 1 2 3 16:22 7
7. Norsko 7 1 1 0 5 15:29 5
8. Velká Británie 7 0 0 1 6 10:33 1

Jiří Hudler o Blümelovi: Faul to nebyl, na NHL je připraven
Video se připravuje ...

Jiříček? Chyboval, ale měl by dostat druhou šanci, říká Hudler
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
3
Články odjinud


Články odjinud