Pavel Bárta
12. května 2023 • 09:18

Jalonen prý hraje o domácí MS v Praze. Ale proč, když má smlouvu?

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z RIGY | Už se o tom štěbetá i za humny, nedávno se zmínil dokonce komentátor finské televize: Kari Jalonen je prý pod silným tlakem. Stalo se veřejným tajemstvím, že na letošním mistrovství světa se hraje taky o jeho budoucnost. Vkrádá se otázka, proč. Proč, když finský trenér má smlouvu až do konce příští sezony, do šampionátu v Praze a Ostravě? Ale právě o to se teď hraje.



Od Jalonenova nástupu loni v březnu se poměry v českém hokeji opět změnily. Prezidentem svazu byl zvolen Alois Hadamczik . Kroky za necelý rok jeho vlády budí dojem, že víc řeší politiku, než hokej jako takový. Posledním trenérem, který s národním týmem získal medaili na velkém turnaji, byl až do loňska právě Hadamczik. Jalonen před rokem ukončil desetiletý půst, přesto se v polovině jeho trenérského mandátu začne hledat záminka, proč ho odstřelit. Něco najít. Jenže co…

Kari Jalonen je především obrovský profík a muž na správném místě. Jen vyrůstal v jiném prostředí a je zvyklý na jiné poměry. Kluby a extraligové zápasy taky neobjížděl proto, aby se ve VIPu ládoval kuřetem na kari, ale aby pracoval a sledoval hráče.

Kdyby s národním týmem uspěl jako před rokem, může se vytáhnout, že je moc drahý a musí se šetřit. Přitom Jalonen nebere o moc víc než jeho předchůdce Filip Pešán. Jalonen si jako trenér finské dvacítky předtím vydělal víc než nyní. Že mu český svaz v Praze platí bydlení? To asi nestačí.

Na přetřes se prý dostala i jeho cesta na poslední šampionát dvacítek. Jenže Jalonen stejně tak mohl ve vánočním čase klidně sedět doma u krbu a popíjet červené víno. Zajisté nebylo na škodu, že svými postřehy mohl pomoci Radimu Rulíkovi, který juniory dovedl k senzačnímu stříbru.

Příští rok se mistrovství světa koná v Česku. Kanimůrové zabrnkají na populistickou strunu národovců. Čechy Čechům - pokud se zase jednou hraje v domácím prostředí, měl by mužstvo vést český trenér.

Jalonen vštěpil národnímu celku systém, který se na pohled nemusí líbit, hráči by mohli brblat, ale o ničem ani slechu. „Jalohokej“ přinesl výsledky. Finský kouč přinesl jinou kulturu a atmosféru. Férový přístup, otevřenost a lidskost. Před šampionátem provede nepopulární škrty v kádru. Ale neuteče, s vyřazenými jedinci mluví z očí do očí.

Zimák: Čtvrtfinále rozhodne, jestli Jalonen zůstane. Získají Češi medaili?
Video se připravuje ...

Hvězdám dopřeje po těžké ligové sezoně odpočinek a čas, aby nabraly novou energii. Nehoní je do přípravy od prvního dne. S každým jedná na rovinu. Zato ujištěním, že se vlastně nic neděje, se moc věřit nechce. Známe dost případů, kdy skutečnost byla přesně opačná.

Navenek Jalonen nedá nic najevo. Soustředí se na šampionát. Chce, aby tým znovu uspěl. Nenechá se vtáhnout do divné, zákeřné hry. Není loutka, která poslechne, jak kdo píská. Nemá zapotřebí špinit se kydáním kravího trusu. Nikomu nemusí nic dokazovat. Smlouva mu končí až v roce 2024. Až pak může říct „Nääkemiin‘ a dát sbohem.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud