Pavel Hartman
Premium
27. dubna 2019 • 13:12

Kdo a kdy vyléčí Spartu? Vzor pro Rosického a spol. má jméno Ajax

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kdo a kdy vyléčí pražskou Spartu? Kolikrát už tahle otázka během éry Daniela Křetínského na Letné padla. Odpověď na ni se nyní zase hledá. Krátká retrospektiva napoví, kde ji najít.



21. prosinec 2017: vedení letenského klubu oznamuje, že Zdeněk Ščasný se stal sportovním ředitelem. Pomáhat mu bude Tomáš Rosický , legenda mezinárodního formátu.

„Chceme, aby byl u všech diskusí nejužšího vedení a u všeho dění od začátku přítomen i Tomáš Rosický. Přestože nemá zkušenost z oblasti sportovního vedení, jeho fotbalové znalosti, znalosti mezinárodního prostředí, individuální schopnosti vidět fotbal a rozpoznat kvality hráčů nám pomohou,“ konstatoval tehdy sparťanský boss Daniel Křetínský v rozhovoru pro klubový web.

Zároveň podržel na lavičce Andreu Stramaccioniho, kterého sám vybral. S vírou, že na ní přežije celé jaro. Dne 6. března Ital musel skončit pro absolutní neschopnost. Následovník Pavel Hapal neustál evropské fiasko se Suboticí. Ščasný si vedle funkce sportovního ředitele přibral i roli hlavního kouče. Letos v zimě mu zbyla už jen první úloha.  Do křesla sportovního šéfa usedl Rosický.

Ščasný ve spolupráci s Rosickým tedy měl rok a půl času na to, aby udělal ze Sparty opět mezinárodně konkurenceschopný tým. Výsledek? „Poslední zápasy nebyly dobré, mužstvu jednoznačně chyběl rukopis a koncepce,“ shrnul to František Čupr. Krizový manažer, jenž byl v říjnu Křetínským dosazen do Sparty, aby konečně vyvedl slavný klub z doby temna.

Střih do Amsterodamu. Na sklonku prosince 2017 odvolávají nejvyšší představitelé Ajaxu po pár měsících ve funkci hlavního trenéra Marcela Keizera. Nástupce Petera Bosze, po kterém sáhla Borussie Dortmund, vyhořel v kvalifikaci Ligy mistrů a Evropské ligy. V nizozemské lize byl 5 bodů za vedoucím Eindhovenem.

Sportovní ředitel Marc Overmars prosadil do role Erika ten Haga. Chlapíka, který v Bayernu Mnichov coby kouč rezervy spolupracoval s Pepem Guardiolou, poté vytáhl Utrecht na 5. příčku v nizozemské lize a probil se s ním do Evropské ligy. S Ten Hagem jednala předtím i Sparta, ale neangažovala ho. Možná se bála toho, že tenkrát ještě neměl velké trenérské jméno.

Ajax mu dal smlouvu na dva a půl roku. Co následovalo? Za necelý rok a půl práce je Ajax v semifinále Ligy mistrů poté, co ve čtvrtfinále vyřadil Juventus s  Cristianem Ronaldem . Celý svět obdivuje systémově zvládnutý moderní způsob hry s vysunutým presinkem a vertikálním přechodem do útoku a také zkušené počínání tlupy mladých zajíců v čele s devatenáctiletým kapitánem.

Proč se Ajax zvedl a Křetínského Sparta na to nadále marně čeká?

Za rozdíl rozhodně nemůže jediná osoba. Aby mohl být Ten Hag úspěšný, musely jeho vize přesně souznít s vizemi Ajaxu.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud