Pavel Janega
22. června 2012 • 12:09

ANALÝZA českého konce: Rozhodla kvalita a špatný přechod do útoku

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český sen o semifinále EURO 2012 se rozplynul. Národní tým prohrál s Portugalskem 0:1 a loučí se s turnajem. Co rozhodlo? Kvalita. Ta byla jednoznačně na straně Portugalců. Českým fotbalistům, kteří byli donuceni druhý poločas pouze bránit, se nedařil přechod do útoku. Často se uchýlili k nakopávaným míčům, které ze vzduchu Portugalci snadno sbírali.



Trenér Michal Bílek v obvyklém rozestavení 4–2–3–1 překvapil oproti minulému zápasu s Polskem jednou změnou. Místo Daniela Koláře poslal do hry Vladimíra Daridu. Bylo to dané tím, že Češi hráli defenzivněji a vycházeli z hlubšího bloku. „Neměli jsme jinou možnost,“ řekl reprezentační kouč. Pro tuto hru se Darida jevil jako ideálnější varianta než ofenzivnější Kolář. A samozřejmě – chyběl Tomáš Rosický, který se na trávníku neobjevil ani na proklamovaných pár minut.

Základní rozestavení obou týmů.Foto iSport.cz (Football Notes)

Češi šli do zápasu s prvořadým úkolem: ubránit Ronalda a Naniho. Přizpůsobili tomu taktiku. I takový milovník útoků po pravé straně Theo Gebre Selassie se musel uskromnit. Kvůli těmto dvěma pánům + Coentraovi se tolik jako v předchozích duelech nevysouval. U soupeřova vápna se ocitl jen párkrát, centr do šestnáctky poslal jen jeden. Vzadu však mohl počítat s pomocí spoluhráčů, nejvíce pak s Tomášem Hübschmanen, jenž se snažil sbíhat k Ronaldovi po celé šířce plochy.

Portugalci vyslali na trávník už pošesté za sebou stejnou sestavu. Do posledního muže, bez jediné změny. Počtvrté na EURO, předtím dvakrát v baráži. Pochopitelně hráli s ofenzivnějším pojetím hry a rozestavením 4–3–3, v němž vynikli nejen křídelní hráči, ale i ti středoví Meireles a Moutinho.

Přehled a změny rozestavení v průběhu utkání.Foto UEFA

Češi ovšem začali aktivně, mnohem lépe než proti Polákům. Kombinovali na jeden dotek, neměli strach se o něco pokusit. Něco vymyslet. Zejména po levé straně, kam si občas seběhli i hráči z jiných pozic (Plašil a Jiráček). Několik kombinací jim vyšlo, ale do zakončení se přes pozornou portugalskou defenzivu neprobojovali.

Jakmile se Portugalci zmocnili míče, český tým se snažil zformovat a bránit v již zmíněném hlubším bloku. V prvním poločase ovšem nebyl tak zatažený jako ve druhém. Češi se navíc nesnažili rozehrávku napadat a vyrážet bezhlavě proti soupeři s míčem. Trpělivě vyčkávali, aby kouzelníkům s míčem neskočili „na špek“. Při tom pomalu posouvali blok ze strany na stranu. I díky tomu neměli Portugalci moc příležitostí se prosadit. Skulinky hledali stěží. V první půli našli v podstatě jen jednu (Ronaldo orazítkoval tyč).

Přehled střel českého a portugalského týmu.Foto FourFourTwo

Do zakončení se ale portugalská hvězda dostala, když si seběhla do středu. Zde hrozil nejvíc. Zjistil, že tudy vede cesta a učinil tak ještě několikrát. Po křídlech se jinak spolu s Nanim moc neprosazovali, krajními beky byli vždy výborně obsazeni. A když jejich hrozba sílila, obklopili je klidně tři – čtyři muži.

Těsně před přestávkou přišli Portugalci o útočníka Postigu, jehož nahradil Hugo Almeida. Výraznější moment zaznamenal po změně stran, kdy mu rozhodčí neuznali gól poté, co Kadlec skvěle vystoupil a nechal Almeidu v ofsajdovém postavení.

Podobných závarů však měli Portugalci ve druhém poločase víc. Čechům se totiž nedařil přechod do útoku. Nebyli jistí, neudrželi míč (ve druhé půli: 38% - 62%, v první: 46% - 54%). Pouze jednou se sólem předvedl Pilař, ale to bylo vše. Zápas se proměnil v jednostrannou záležitost. Bílkův tým až příliš často nakopával míče, rezignoval na přízemní kombinaci. V hlavičkových soubojích se Barošovi nedařilo, ztráty balonů přibývaly. Po jednom takovém Portugalci okamžitě zaútočili, ale Ronaldo pálil nepřesně.

Přehled přihrávek v útočných třetinách. Všimněte si, kolik neúspěšných (červených) pokusů mají Češi po dlouhých nákopech.Foto FourFourTwo

Trenér Bílek se snažil hru oživit střídáním. Po hodině hry stáhl Daridu a vyslal do boje Jana Rezka. Ten měl za úkol rozpohybovat pravou stranu a hlavně ji oživit i směrem dozadu. Jiráček se přesunul na Daridův post do středu.

V bránění se ovšem pokračovalo. Jen si vezměte druhé dějství: Ronaldo nastřelil tyč z přímého kopu, Naniho vychytal Čech, bravurně zasáhl i proti Moutinhově pokusu, Ronaldo střílel nad, do vápna létal jeden centr za druhým, Kadlec vytěsnil Naniho střelu nad branku… Bylo otázkou času, kdy gól padne. S každou šancí narůstala snaha Portugalců utkání zlomit. To jim vyšlo v 79. minutě.

1-0
Nani převzal přihrávku na pravém křídle, udržel ho ve hře a uvolnil se přes Limberského. Následovala přesná přihrávka na volného Moutinha, který si naběhl do prostoru, který čeští fotbalisté chybně nepokryli. Vystoupil sice proti němu Plašil, ale bylo pozdě. Moutinho několika kroky zatáhl balon a odcentroval. Ve vápně nastala další chyba. Hned čtyři čeští obránci se soustředili na jednoho hráče stojícího uprostřed šestnáctky. V náběhu byl přitom Ronaldo, který přeskočil svého nic netušícího strážce Gebre Selassieho a hlavou zavěsil.

Jediná branka utkání, kterou vstřelil Cristiano Ronaldo.Foto iSport.cz (Repro ČT4)

Po inkasované brance Češi již neměli sílu soupeře aktivně napadat a zápas zvrátit. Proto se hra v posledních minutách příliš nezměnila. Ani s příchodem dalšího útočníka Tomáše Pekharta, jenž nahradil jmenovce Hübschmana.

DARIDA
Vlétl na hřiště a počínal si jako zkušený 30letý záložník. Zapojoval se do kombinace, neschovával se. Vyrobil však i několik nepřesností v rozehrávce. Např. si nerozuměl s Plašilem, který odběhl ze své pozice a daroval míč Portugalcům. Naniho ránu gólman Čech vyrazil. V prvním poločase ovšem také skvěle našel Gebre Selassieho, čímž vykombinoval hned tři portugalské protivníky. Ze hřiště odešel v 61. minutě.

Přehled hry Vladimíra DaridyFoto FourFourTwo

RONALDO
Pokud útočil zleva, na záda mu vždy dýchal Gebre Selassie. Neměl šanci. Pokud útočil zprava, měl u sebe Limberského nebo dalších tucet hráčů. Po křídlech mu to nešlo. Největší problémy způsoboval české obraně, když si seběhl do středu, kde měl paradoxně víc prostoru. Nastřelil dvě tyče, několikrát pálil mimo branku a hlavně – vstřelil gól. Byl větší hrozbou než celý český tým dohromady. Ten, o němž se před zápasem mluvilo a psalo nejvíc, zápas rozhodl.

Statistiky Cristiana Ronalda:
Střely celkem: 8
Na branku: 1
Mimo branku: 5
Zblokované střely: 2
Přihrávky: 27 úspěšných z 32 (84%)
Obdržel přihrávek: 48 

Přehled hry Cristiana RonaldaFoto FourFourTwo

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud