Pavel Janega
16. dubna 2017 • 12:49

Rada viní Holka. Ale prohru Sparty v Jihlavě zavinil jeho nestyl na náhodu

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sparta prohrála v Jihlavě, na hřišti předposledního týmu tabulky, 0:1 a její fanoušci mluví o totálním dnu. Trenér Petr Rada hodil nepříznivý výsledek na Maria Holka. Stoper se děsivou hrubkou podepsal pod jediný gól zápasu. Neměl si ale rozmazat máslo po hlavě spíš letenský kouč?



„Sráží nás individuální chyby a chybí nám větší profesionalita, důraz a zodpovědnost. Točíme se pořád ve stejném kruhu. Tohle si hráči ve Spartě nemůžou dovolit,“ pronesl Petr Rada na tiskové konferenci (Více čtěte ZDE>>>).

V lecčems má pravdu: profesionalitu na hřišti Sparta skutečně postrádá. I ten důraz a větší zodpovědnost. Ovšem neúspěšný výsledek nemůže schovat pouze za to, že Tomáš Koubek rozehrál balon nakrátko a Mario Holek balon ztratil. Byl to obří kiks, to ano, a letenský stoper se spoluhráčům možná omlouvá ještě dnes. Nebyla to však jediná skutečnost, která zápas v Jihlavě prohrála.

Bavme se o tom, co Sparta vymyslela směrem dopředu. Patnáct střel, z toho pouze tři zamířily mezi tři tyče. A to ještě David Lafata nechtěně vykopl balon z brankové čáry... Do jihlavské vápna nalétalo nespočet balonů, jenže Lafata či Michal Kadlec branky netrefovali, anebo hůř – centry nacházely domácí obránce.

Proto Sparta vypadala bezzubě.

CELÝ SESTŘIH: Jihlava - Sparta 1:0. Vysočina porazila Letenské poprvé v historii ligy
Video se připravuje ...

Vše bylo důsledkem absence jakéhokoliv herního systému. Pokyny typu „hoši, hrajte po stranách a bojujte“ už v dnešním fotbale prostě nestačí. Trenéři musejí myslet detailněji a do hloubky, aby uměli s hráči nacvičovat jednotlivé situace. Zvláště pokud před nimi stojí soupeř spoléhající na obranný val a rychlé protiútoky. Jako Jihlava.

Ta ve své defenzivě mezery měla – a nebylo jich málo. Jenže zůstaly nevyužity, protože Radovi svěřenci se často uchylovali k nákopům na náhodou a doufali, že se snad balon odrazí zpátky k nim. Tohle může při velkém nasazení vyjít jednou, dvakrát, ale nemůže to fungovat dlouhodobě. Už vůbec ne, jestliže ono nasazení postrádáte, neboť nemáte takovou motivaci jako v derby.

Tenhle nestyl „hraní na náhodu“ praktikovaly i jiné týmy pod Petrem Radou. Zejména v Teplicích bil před pár lety hodně do očí, protože poskládaný kádr měl na to, aby zvládal takticky náročnější úkoly. Pokud se chce Sparta vydat touto cestou, není jí pomoci. Tahle zpátečka do osmdesátých a devadesátých let je návratem k něčemu, co umí překonat kdejaký tým. Včetně toho předposledního v ligové tabulce.

Jihlava - Sparta: Holek ztratil balon, Hronek připravil gól pro Ikauniekse – 1:0 pro Jihlavu
Video se připravuje ...

Petr Rada si na lavičce Sparty připsal první porážku
Petr Rada si na lavičce Sparty připsal první porážku

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud