Pavel Janega
22. října 2017 • 23:15

Trpišovský donutil hrát Slavii jinak. I proto poprvé padla

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

V éře Jaroslava Šilhavého si Slavia připsala první ligovou porážku a její série se zastavila na 36 zápasech bez prohry. Jednou to přijít muselo, a není náhoda, že zrovna se Slovanem Liberec.



Slávisté mají nepochybně větší individuální kvalitu než Liberec. Přesto ji nedokázali zužitkovat ze tří důvodů.

Zaprvé, výborná taktika Jindřicha Trpišovského. Obrannou linii vysunul hodně vysoko (byť si ji on sám představoval ještě výš) a donutil hrát Slavii jinak, více do běhu, více do prostoru.

„Sešívaní“ se najednou nemohli tak často spolehnout na dlouhé míče, které by ze vzduchu sbíral Milan Škoda. Museli hrát balony za obranu, zároveň ale nedokázali lépe využít rychlého Jana Sýkoru. Když se totiž podařilo náběhy načasovat Van Burenovi či Škodovi, byli ihned dostoupeni libereckými obránci.

Zúžené hřiště navíc slávisty připravilo ve středu pole o čas pro přípravnou fázi. To byla podle Trpišovského nejdůležitější věc, na které stála jeho taktika.

CELÝ SESTŘIH: Slavia - Liberec 1:2. Domácí přišli o rekordní neporazitelnost
Video se připravuje ...

Zadruhé, výkon brankáře Ondřeje Koláře. Liberečtí nebyli bezchybní, vzadu měli mezery a pustili slávisty do několika šancí. Jenže mezi tyčemi stál chlapík, jenž uměl vytáhnout spoustu zákroků. A nejen to. Skvěle četl hru. Vysunutou obranu vždy podpořil včasným výběhem. Nebál se ani složitější rozehrávky na krátko. A to i v situacích, které by devadesát procent brankářů v české lize řešilo dlouhým odkopem.

Slavia - Liberec: Bořilovu dělovku vytáhl na roh skvělý Kolář
Video se připravuje ...

Zatřetí, výkon Ondřeje Kúdely. Jeho pohyb, sprinty dozadu a vyhrané souboje musely útočníky „červenobílých“ přivádět k šílenství. I u něj platí, že se situace snaží řešit konstruktivně. Je to prvek, který Trpišovský po své obraně vyžaduje, zcela odmítá zbrklé nákopy na náhodu.

Není tedy překvapením, že slávistickou sérii utnul zrovna Liberec. Je to tým, jak správně poznamenal Trpišovský na tiskové konferenci, který „může porazit kohokoliv a zároveň prohrát s kýmkoliv“. Což má jednoduché vysvětlení: spolu se sportovním ředitelem Janem Nezmarem stavějí půlrok co půlrok, a za minimální prostředky, prakticky nové mužstvo. A přesto umí hráčům vštěpovat jisté principy a návyky, vtisknout mu tvář. Limitem je individuální kvalita kádru, která může leckdy rozhodovat zápasy.

A teď si představte, kdyby duo Trpišovský–Nezmar mělo finanční možnosti jako třeba Slavia…

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud