Pavel Janega
20. února 2019 • 11:08

Kritizovaný Kanga? Sparta tlumí jeho přednosti, může z něj vyždímat víc

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nebývalo zvykem, aby Guélor Kanga opouštěl trávník v průběhu zápasu – natož takhle brzy. Ve Spartě doposud patřil mezi klíčové hráče. Byl tím, na koho se spoléhalo při postupném útoku. Jenže nyní se jeho role změnila. Už není nedotknutelný. Započalo to zimním přesunem na pozici tzv. „desítky“ a vyvrcholilo střídáním v 59. minutě na Dukle. Proč? „Protože nedržel pozici, kterou držet měl,“ řekl letenský kouč Zdeněk Ščasný. Zajímavé vysvětlení.



To, že si Kanga odskakuje hluboko do pole, je v mnoha případech neoddiskutovatelný fakt. A pokud má nějaký úkol, který odmítá dodržovat, vzniká problém. Nejenže tím narušuje postavení ostatních spoluhráčů, ale ani nedisponuje takovými výjimečnými individuálními schopnostmi, aby roli volného hráče vykompenzoval jinde.

Pokud ale chceme být spravedliví, je třeba se touto optikou dívat na všechny hráče. Kanga totiž nebyl jediný, kdo se striktně nedržel své role. Navíc vstřelil branku, zaznamenal dvě klíčové přihrávky, byl téměř u všeho nebezpečného. O střídání si spíš říkali jiní, nicméně jednodušší je vždy obvinit u fanoušků neoblíbeného polaře.

Nikdo nerozporuje, že Sparta po Kangově odchodu dokázala zápasy s Bohemians a Duklou zvládnout za tři body. Jenže hra i nadále skřípala, jako když se nehtem zaryjete do školní tabule. Nebylo to tak, že by všem ostatním narostla křídla a výkonnost se rapidně proměnila do pozitivních hodnot.

Sparta si pořád neuvědomuje, že z Kangy může vyždímat víc. Že chybnými úkoly tlumí jeho přednosti a že správným využitím by snadněji eliminovala jeho slabiny. V českých podmínkách si bohužel nelze hrát na Manchester City, skupovat na trhu nejvyšší kvalitu a dosazovat ji podle potřeb. Svou fotbalovou ideologii musíte skladbě kádru a jeho aktuálním schopnostem přizpůsobit. Včetně Kangovy role.

Gabonského záložníka v osmadvaceti letech těžko předěláte na druhého (podhrotového) útočníka. On chce být u každé situace. Brát je na sebe, vyhledávat je. Má rád rozehrávku pod svojí kontrolou. Chce, aby právě on byl spouštěčem útočných akcí. Ne někdo, kdo jen čeká na to, co ostatní vymyslí.

Na to není dostatečně trpělivý. Zvlášť když vezmeme v potaz nízkou technickou zdatnost dalších sparťanů. Například Martin Frýdek je soubojovým hráčem, ale ne rozehrávačem, na jehož kopačkách se rodí desítky průnikových přihrávek.

Může to být i příčina toho, proč se Kanga stanovené pozice držet nechtěl. Aby Frýdkovi ulevil. Ovšem druhým extrémem je, že sparťané mnohdy nevědí, jak s míčem naložit, a volí styl „všechno na Kangu“. To jsme viděli proti Bohemians. Mantinely musí pevně nastavit kouč Ščasný. Jinak se nevyhne podezření, že hra Sparty drhne i kvůli špatně nastavené komunikaci na trase trenér-hráč.

SESTŘIH: Dukla - Sparta 2:3. Strhující bláznivé drama rozhodl Tetteh
Video se připravuje ...

Dukla - Sparta: Karlsson prokázal parádní techniku, Kanga pálil z jedničky
Video se připravuje ...

Guélor Kanga v úvodním jarním zápase proti Bohemians
Guélor Kanga v úvodním jarním zápase proti Bohemians

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud