Pavel Kalouš
4. dubna 2014 • 21:00

Složili jsme se Znojmu na stadion. Jen se nás zase nikdo nezeptal

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Že se v Česku plýtvá penězi z evropských dotací, mě nikdy nepřekvapovalo. Peníze Němců nebo Francouzů se rozhazují snadno. O to víc mě však nepřestane zarážet, jak umíme rozfofrovat i svoje vlastní peníze na projekty, které jsou přinejmenším sporné.



Jedním takovým je i dotace ministerstva školství, které s pomocí šéfa FAČR Miroslava Pelty přikleplo fotbalovému Znojmu 90 milionů korun na rekonstrukci nevyhovujícího stadionu. Zatímco fanoušci ligového nováčka jásají, ostatní daňoví plátci (už zase) skřípou zuby.

A já se jím nedivím. Dlouhodobě tvrdím, že veřejné peníze nemají v profesionálním sportu co dělat. Pomoct z eráru klubu částkou, která trojnásobně převyšuje jeho roční rozpočet, jen proto, aby mohl dál hrát první ligu, je zkrátka špatně. Jakkoliv jsou mi Jonov a spol. jinak sympatičtí.

1. SC Znojmo není jen fotbalový klub. V první řadě je to firma s milionovými obraty, která by si na sebe měla umět vydělat. Představte si, co by se stalo, kdyby stát zaplatil jiné firmě na Znojemsku stavbu nové výrobní haly, protože bez ní by musela zavřít svůj provoz a propouštět zaměstnance.

Jistě, byl by z toho skandál. Nefér výhoda v konkurenčním boji.

Nemám nic proti, když stát financuje a podporuje výchovu žáčků a mládeže. Na rozdíl od prvoligového fotbalu to nemůže být výdělečná činnost. A chápu i města a kraje, které svému klubu přilepší symbolickou částkou, a zaplatí si tak vlastně za reklamu, kterou jim klub dělá.

Jak chce ale ministr školství Marcel Chládek vysvětlit učitelům, kteří dlouhodobě bojují proti nízkým platům, že i z jejich peněz se teď zrekonstruuje stadion, o kterém doteď pravděpodobně ani neslyšeli? Mimochodem, těch 90 milionů představuje měsíční plat pro čtyři tisíce učitelů…

Nevyčítám to Znojmu, vím, že za ním stojí lidé, kteří fotbal milují a snaží se pro něj udělat maximum. A když jim někdo chybějící peníze nabídne, byli by hloupí, kdyby toho nevyužili. Nebýt téhle dotace, byl by s tamním fotbalem dost možná amen.

Jenže tohle není a nesmí být argument, proč utrácet peníze náš všech. Je to možná kruté, ale pravdivé – když na to nemáš, nemůžeš hrát první ligu. Na hřišti se tohle pravidlo ve fotbale ctí. Proč tedy neplatí i mimo něj?

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud