Pavel Ryšavý
2. února 2018 • 22:40

Black Friday kolem fanoušků. Restrikce, protesty a binec na svazu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na některých extraligových stadionech v pátek vyklidili fanoušci své sektory na stání. Nejhlučnější parta zimáku vyjádřila nesouhlas s verdiktem disciplinárky, že Plzeň a Kometa má za opakované vulgarity zavřené sektory svých nejvěrnějších. Pozitivum? Že lidi spolu drží, ať před týdnem volili v prezidentské volbě Drahoše, nebo Zemana. Národ je zase spojený. Tak přeci se to povedlo. Jenže negativ je víc.



Předně, v létě se na APK kluby domluvily, že budou platit nějaká pravidla, chtějí zkulturnit prostředí na stadionech. Bylo to čistě jejich rozhodnutí. Ne Josefa Řezníčka a už vůbec ne Karla Holého. Kluby se většinově dohodly o tom, jak se půjde tvrdě proti vulgaritám. Nejdřív ty, ty, ty, pak restrikce. Až sem je to v pořádku.

 Ovšem všechno vypadá tak nějak amatérsky. Nepřipraveně a šíleně divoce. Sám Řezníček jednou přiznal, že se nemonitoruje chování fanoušků na všech stadionech zároveň. Takže někde můžu křičet: „Ty zas.. zku... deb... pruhováná svi...“ a jinde ne?

To je přeci úlet. A podle jakého klíče se vlastně rozdělovalo, kde se bude zkoumat vulgární pokřik a kde ne? Podle toho, že je v Brně divoko, tak tam se pojede bdít nad lingvistickou vybaveností fanoušků a třeba do Olomouce ne, protože je tam zima? Všem se neměří stejně, což je kardinální problém.

Český hokej pro fanoušky! Brněnští kotelníci v Jihlavě protestovali proti uzavření kotleFoto ČTK

Takže tohle všechno vede k tomu, že kluby už pomalu objíždějí ostatní zimní stadiony s kamerou a je jen otázkou času, než začnou prášit do Prahy, co všechno z domácího sektoru slyšely. Jedním slovem: Úžasné!

A celá spirála divných kroků jede dál. Kometa dostane flastr, je jí zavřený sektor s fanoušky. A reakce majitele Libora Zábranského? Ano, odsoudí vulgarismy, ale zároveň vymýšlí, jak fanoušky, kteří průšvih způsobili, přesunout jinam, na jinou tribunu.

Zmenší se kotel pro hosty, do jiného sektoru se vmáčkne víc lidí a jede se dál. Trest, netrest. Takže ve výsledku jsou potrestáni ti, kteří nic nezpůsobili. Jednak se na stadion nedostanou (hosté) a ti domácí budou mít menší komfort, protože si budou připadat jak v obchoďáku, který zrovna ohlásil Black Friday.

A on to černý pátek byl. Doslova.

Protože další akci vymysleli fanoušci. Odejít během zápasu s domněním, že tím něco ovlivní, je krok vedle. Nezmění nic. Jestli jich pár odejde z kotle, nepřestane se Zeměkoule točit, hokej se kvůli tomu nebude hrát horší. Nepadá a nestojí na nich sezona. Jen neviděli hokej, to byl celý dopad jejich kroku.

Mountfield HK - Sparta: Je suis Plzeň, je suis Brno! V Hradci podpořili potrestané fanoušky
Video se připravuje ...

Ano, v Česku máme hodně dobrou atmosféru, na stadionech je často pekelný bengál, až zaléhají uši. Když tady hrají Kanaďané nebo Američané, nechávají si kolikrát kravál v hledišti nahrávat. Tohle neznají.

Jenže ono to jde i bez něj. V NHL se hraje nejlepší hokej na světě a arény jsou plné lidí, kteří v první řadě pro klub znamenají peníze, kupují suvenýry, jídlo, zapojují se do klubových akcí. A že není na hokeji atmosféra jako v Česku? Není. A taky to jde.

Tím chci říct, že pokud kluby dál budou trvat na tom, že chtějí prostředí na stadionech zkulturnit a změnit, tak o ty, kteří znají nejvíc sprostých slov, zkrátka jednoho dne nebudou stát vůbec. Ano, mohou si to dovolit. Ten hokej je jejich.

Pokřik „Řezníčku, ty jsi hovado,“ vážně není nejlepší odpověď na to, co se momentálně děje. Za lepší konec to musí vzít všechny tři strany. Svaz, kluby i fanoušci. Jinak se nezmění vůbec nic, jen bude větší dusno.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud