Pavel Ryšavý
3. února 2019 • 13:30

NHL, Neuvěřitelně Hamižní Lumpové? Olympijský duch je jen povídačka

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nic nebude. Ne. Opravdu ne. Zapomeňte. Teď určitě. Úplně nejlepší proti úplně nejlepším? V hokeji odloženo. Už zase. Olympiáda za účasti hráčů NHL je vlak, který zacouval na slepou kolej. Pak tady máme Světový pohár, nepravidelnou akci, která se měla stát pravidelnou. Ale z toho taky sešlo. Termín příštího turnaje se všemi hvězdami? V nedohlednu. 



Zajímavé na tom celém je, že jedna liga vládne všemu a všem. I mezinárodní hokejové federaci (IIHF). Moc NHL je tak silná, že když federace něco nařídí, zámořská soutěž si dupne a zavrtí hlavou. Když IIHF o něco poprosí, zámoří se zeptá: „A co z toho budeme mít?“ Když IIHF o něco poprosí, a přidá navrch miliony, může dojít k diskuzi. Převedeno do normálního života je to tak, že pokud budete mít mlékárnu, kde lidi kupují zásadně tvarohy, tak vedoucí tvarohárny má vyšší slovo než ředitel podniku.

Divné? V hokeji ne. NHL si jede na svoje triko, bez hokejové federace se obejde. Opačně to ale neplatí. Taková jsou pravidla. Viděli jste to na poslední olympiádě. Byl to turnaj bez NHL, turnaj, na který brzy úplně zapomenete. I když ne, už se zapomnělo.

Velké mezinárodní měření v plné síle chce fanoušek, hokejista se na něj těší (aspoň vám to vždycky poví), IIHF ho potřebuje a NHL na něj kývne jenom ve chvíli, kdy proběhne ve vhodném termínu a vydělá na něm. A to je zásadní důvod, proč se zámořská liga rozhodla, že slavné klání bude pořádat sama. Jenže to je její problém. Chybí jí řád, které mají turnaje pod hlavičkou IIHF. NHL to neumí.

Evropa vs. Amerika? Jen trochu líznout...

Přesněji řečeno, neumí pořádat mezinárodní turnaje tak, aby se z nich stala stabilní značka. Jednou za čas dovede vyprodukovat Světový pohár. A i když po jeho skončení slyšíte, jaká to byla paráda, naposledy i finanční (výdělek 110 milionů dolarů), a že určitě bude zase, musíte počítat s tím, že proběhne jednou, někdy...

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud