Pavel Ryšavý
27. února 2019 • 13:30

Svobodův návrat cestou „necháme to vyhnít“? Trapné. Pardubice se nepoučily

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V pozici šéfa klubu, jehož zaměstnanec udělal kolosální životní pitomost, řídil opilý a způsobil vážnou dopravní nehodu, máte v podstatě dvě možnosti. Odstřelíte ho a na hodinu vyhodíte, protože je to pro vaši značku prostě špatně. Tím příběh končí. Nebo ho podržíte ve funkci, protože je pro vás extrémně důležitý, ovšem veřejně dáte jasně najevo, že si ponese následky.



Pro Pardubice je špatně, že zkusily přijít s třetí variantou: nějak to probublá, necháme to vyhnít, pak od všeho dáme ruce pryč, řekneme, že jde o soukromou akci našich brankářů a pojede se dál. Adam Svoboda je jejich osobní trenér, tedy výhradně věc Milana Kloučka s Ondřejem Kacetlem. Tečka. Jinými slovy, všechno funguje jako dřív, jen s jiným papírem, a organizace se může prsit, jak trenér brankářů není jejich zaměstnancem, takže nemá problém.

Klub se k celé situaci staví divně už od začátku. Hned po nehodě vydal prohlášení, že Svoboda končí, ale platilo to jenom pro A tým, u mládeže působil dál. Až po rozzlobeném tahu radnice, tlaku novinářů na vysvětlení a rozhněvaným příznivcům se věci daly do pohybu a trenér brankářů rezignoval.

Každopádně na to jdou teď Pardubice špatně zase. Dynamo krizové situace nezvládá. Dá rozum, že za Svobodovu bouračku vinu nenese. Vy zkrátka nemůžete vodit své zaměstnance jako maňásky po jevišti. Mohl zabít člověka, měl štěstí, že to tak nedopadlo a tragicky neovlivnil osudy desítek lidí. S tím se musí prát sám, on a jeho svědomí.

Ustřelil stejně, jako například dřív fotbalista David Limberský. Ovšem řešení problému z pohledu klubů se dost liší. Plzeň se svého klíčového hráče tehdy taky nevzdala, klub s ním ale situaci řešil po své linii a potrestal ho vysokou pokutou.

Kdyby Pardubice po nehodě vydaly prohlášení, kde Svoboda vyjádří lítost, klub mu dal pokutu a peníze šly například na účet pro osoby, které se léčí z traumatu dopravních nehod, mělo by to svoji logiku.

Bývalý brankář by pak klidně mohl i objíždět školy v regionu v rámci nějakého programu, že alkohol za volant nepatří a co může způsobit. Měli byste pocit, že se ke všemu uměl postavit sám Svoboda, vyžral si svoje selhání, zvládl to klub a postupně by se všechno mohlo vrátit do starých kolejí.

Zato současný stav je smutný. Trapný. Pardubice se neumí ze starých chyb poučit. Sekají kopance dál. Na tomhle přístupu nemůže vydělat nikdo.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud