Pavel Ryšavý
20. září 2019 • 22:36

Po roce je to v extralize znovu. Tichý Mertl brankáře mele

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když řeknete střelec, na první dobrou se vám vybaví Alexander Ovečkin, jak jinak. Vlastně podle něj tak nějak tvoříte představu, jak vypadá ideální kanonýr současné doby. Určitě extravagantní, rád na sebe poutá pozornost. Umí si užít, když na něj ostatní koukají, je ho všude plno. Na ledě, mimo něj, při oslavách. Když dá gól, dovede ho prodat. Jméno je i značka.



Tak pokud jde o Tomáše Mertla , tohle všechno si škrtněte. Vždycky působil dojmem, že má radši svůj klid, nebuduje si pověst, ta je mu spíš jedno. Když může, poděkuje své paní, jak se stará o velkou rodinu a cítíte, jak se těší domů. Žádné blbiny, jen plachý úsměv a tichý hlas.

Je skromný, možná až moc. Nevystrkuje svoje ego nahoru. Třeba tohle je ten důvod, proč se na něj tak dlouho v extralize dívalo hlavně jako na pracovitého hráče, který bez řečí splní každé zadání.

Pravda. Splní, ale umí i víc.

Nenesl s sebou nikdy pověst bombarďáka, který to někam musí dotáhnout. Kdy poprvé vstřelil víc jak 15 gólů? Až ve 29 letech (rok 2016), když si postupně vybojoval místo v prvním útoku Hradce. V roce 2018 se stal nejlepším střelcem extraligy se 30 góly, to už hrál za Plzeň. Ani s tímhle se ale moc nezměnil. Nebude vystupovat z řady. Vždyť když nastupoval v minulé sezoně za Kunlun, stáhli ho dokonce do obrany. Za celý ročník se trefil jen čtyřikrát. Bombarďáka v něm nikdo neviděl. A on se nikomu vnucovat nebude. Splní zadání.

Jenže teď v Plzni znovu dokazuje, že jeho góly nejsou náhoda. Jeho poslední dvě sezony v nejvyšší české soutěži? Ve 100 zápasech nasypal 54 gólů. Nový ročník po návratu z KHL taky začal famózně, za tří utkání stihl už čtyři góly, dva v pátek v Hradci.

Z toho plyne jedna zásadní věc. Pokud dostane Tomáš Mertl prostor a roli, prodá svoji přednost. Vidíte, jak při přesilovce neustále číhá s hokejou na ledě, očima visí na puku. Pořád je připravený mezi kruhy vystřelit. Není Ovečkin , ale ranařem dovede být taky.

A jasně, klidně mu můžete vymyslet roli ve čtvrtém útoku, ať bojuje, jezdí a bráni. Klidně splní. Jen by to byla škoda. Tady Plzeň problém mít nebude, spojení Gulaše s Mertlem po roce znovu ožívá.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud