Pavel Ryšavý
18. října 2021 • 18:46

Konec Lenera? Muž bez zodpovědnosti je pryč. Šílené, že k tomu došlo teď

Vstoupit do diskuse
3
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na odchodu Slavomíra Lenera přesně vidíte, jak funguje hokejový svaz. Neřeší se ani tak výsledky, spíš vztahy. Když se vám nedaří? Zase tak úplně to nevadí. Ale pokud rozzlobíte Tomáše Krále, případně se trefíte do jeho ega? To je teprve průšvih. Naprosto legitimní by bylo, kdyby Lener skončil před čtyřmi pěti lety. Nedařilo se mu ostatní přesvědčit o své pravdě, teoreticky všechno fungovalo, prakticky nic. Jeho současný konec je s hodně nakyslým pozadím.



Když si dnes čtete Lenerovo vysmívané desatero z roku 2010, tak vlastně všechny body dávají smysl. Před jedenácti roky kázal o dynamice, výbušnosti, tlaku do branky, aktivitě při napadání, tréninku individuálních dovedností, vzdělání. Pod všechno byste se asi podepsali.

Vizi určitě špatnou neměl. Problém ovšem spočívá v tom, že i po jedenácti letech říkáme, jak je potřeba, aby český hokej pracoval na dynamice, výbušnosti, tlaku do branky, aktivitě při napadání, tréninku individuálních dovedností, vzdělání.

Sám svoje pochybení odmítal. Ještě když komunikoval s novináři, ukázal vám brožurku, knížku, čísla. Tohle jsme vydali, tady si o tom může každý přečíst. Jenže nikdy nebyl dostatečně důsledným šéfem, aby změny zavedl. Nepřinutil český hokej, aby se změnil. Postupně jste měli pocit, že se nechává dotlačit do různých kompromisů, až nakonec nic moc měnit nechtěl.

Měl poličky plné manuálů, které nikdo neplnil. Došel mu dech. Ve funkci šéftrenéra selhal, měl skončit už dávno. Před jedenácti lety se Lener chopil silné pozice na svazu. Klukům, kterým bylo tehdy devět let, je nyní dvacet. Máte pocit, že český hokej vychovává víc talentů? Že se zásadně pohnul?

Oproti světu určitě ne, což jde dost i za Lenerem. Pravomoc měl, nevyužil ji. Vždyť větší důvěru měl jen nesmrtelný mládežnický kouč Miroslav Přerost. Pokud si postupně připadal, že nic nezmůže a má svázané ruce? Měl skončit, ne výt s vlky dál.

Když se pak přesunul na trafiku jménem manažer rozvoje ledního hokeje? Taky zodpovědnost nula. Přitom on právě na svazovém webu tak silně obhajoval pitomosti zavedené v pravidlech pro mládež. Například se hrálo o čtvrtý bod navíc, když každé utkání šlo do prodloužení a nájezdů, prý pro cvik. Když pak vsetínský trenér Jurík mužstvo navedl při stavu 0:4, ať dostane v oslabení pátý gól, aby v prodloužení jeho tým nehrál oslabení, ale měl šanci získat bod navíc? Trenér dostal zákaz činnosti na devět měsíců. Jistě, bylo to nečestné a nesportovní.

A že za všechno mohlo Lenerovo pravidlo? Jeho autor za něj zodpovědný nebyl, pouze se od něj upustilo. Je to sice detail, ale demonstruje hezky Lenerovu pozici v českém hokeji. To vymysleli asi jiní, kolektiv. Za ním nic nešlo, žádná výtka, žádné vysvětlení, žádný tlak.

Je nepřijatelné, že Lener na svazu skončil kvůli názoru, a ne za výsledky své práce, za něž měl skončit už dávno.

Nicméně takovou strukturu si všechny české kluby vyrobily samy, stvořily mocného Tomáše Krále, kterému projde úplně všechno, co si usmyslí. Takhle to bylo. Evidentně je i dál a bude, než sbalí tašku a zmizí.

Nebýt zásahu partnerů, český hokej vede dál člověk, který bagatelizuje svoji roli agenta Státní bezpečnosti. Devět členů výkonného výboru by si ho ve funkci podrželo, jen jednomu jeho chování, vystupování a obhajoba nepřijde normální.

Cítíte, že je český hokej aktuálně vyděšený, že Král jde pryč. Místo, aby si našel silného lídra, který zvládne nakopnout reformu, zavládá mrzutost. Končí smrádek a teplíčko, ve kterém se hodně lidí mělo relativně dobře. A že nejsou výsledky? Tak určitě. Asi chybí štěstíčko.

Slavomír Lener, český trenér a hokejový odborník
Slavomír Lener, český trenér a hokejový odborník

Vstoupit do diskuse
3
Články odjinud


Články odjinud