Petr Adam
12. února 2013 • 10:22

Evropskou ligu v Anglii zrovna nemusí. Toho může Sparta využít!

Autor: Petr Adam
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Do začátku zápasu fotbalistů Sparty s Chelsea zbývají už jen hodiny a na oficiálních stránkách londýnského klubu ještě o čtvrtečním zápase nevisí prakticky žádné novinky. Tedy nepočítáme-li rady, kolik stojí v Praze lístek na metro.



Není to žádné překvapení. Navzdory zdvořilým frázím, které uslyšíme den před utkáním na tiskových konferencích, není pro největší anglické kluby zrovna Evropská liga příliš prestižní záležitostí.

Asi nikdo není překvapený, že pro Spartu je zápas s Chelsea mnohem větší událostí, než je tomu opačně. Probudit v hráčích motivaci v Evropské lize něco dokázat bude pro trenéra Rafaela Beníteze asi momentálně největším úkolem.

Nástupce Poháru UEFA má jinak z pohledu jeho týmu řadu zádrhelů. Nejsou v ní atraktivní soupeři, nedají se v ní vydělat pro velkokluby zajímavé peníze a navíc jde o špatný hrací termín.

Po čtvrtečním večerním zápase čeká týmy náročné cestování a o víkendu hned důležité boje v Premier League. Na Ostrovech si na žádné velké odklady příliš nepotrpí a v Chelsea tak mohou být rádi, že po zápasech s českým soupeřem dostanou čas na odpočinek do neděle.

V minulé sezoně se zapojilo do Evropské ligy hned šest anglických zástupců. A jak dopadli? Nikdo se nedostal dál než do osmifinále, tři vypadli už v základní skupině. Podle papírových předpokladů měly Manchester United či Manchester City patřit mezi jasné favority.

Do finále Evropské ligy se z anglických týmů dokázal dostat za posledních deset let jen Fulham nebo Middlesbrough – tedy kluby, které na anglické scéně hrají přinejlepším druhé housle. Velcí giganti jako Manchester United, Manchester City či Tottenham v ní rychle zvadli.

Právě podvědomého pocitu, že Evropská liga je jen výplní před dalším důležitým zápasem v domácí soutěži, by mohla Sparta využít. Nedá se na něj pochopitelně stoprocentně spolehnout, ale může sehrát důležitou roli.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud