Radek Špryňar
25. listopadu 2017 • 13:40

Prý atletické závody na Bohemce. A fotbal? Za tři minus. Jde o úhel pohledu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Plichta. Bez gólů. Nad takovým výsledkem každý ohrne nos a prohodí cosi o ztraceném čase, který mohl věnovat něčemu bohulibějšímu, než sledovat, jak se jedenáct frajerů neúspěšně honí za míčem. Stojím si za tím, že Bohemians s Libercem ukázaly v Ďolíčku na české poměry lehce nadprůměrnou partii. I když chápu, že úhel pohledu se může různit. A také se po utkání různil.



Tak byl to dobrý fotbal? Nebo snad ne?

Při odchodu z novinářského boxu jsem se na schodišti potkal s kolegou z televize. „Hele, to bylo hrozný. Kopali se za uši. Dvě střely, jinak nic. Strašnej zápas.“

Druhý byl nadšený a zaklínal se, že třeba na Spartě takový mač za celý podzim neviděl.

V místnosti pro tiskové konference se v debatě nad kvalitou duelu neshodli ani přímí aktéři zápasu. „Klokaní“ veterán Josef Jindřišek pravil, že zápas se musel líbit všem. Trenér Liberce Jindřich Trpišovský úroveň utkání ohodnotil silně podprůměrnou známkou tři minus a přispěchal s názorem, že se měly spíš prodávat vstupenky na atletické závody a ne na fotbalové utkání. Že si na své přišli kondiční trenéři a že z atletiky by obě mužstva dostala jedničku.

Kouč vršovické tlupy Martin Hašek si naopak pochvaloval, jak jeho borci vyždímali ze zápasu všechno, že se hrálo pro diváka nahoru dolů a liboval si, že Bohemians znovu uspěli proti týmu z vršku tabulky.

Protimluv byl celkem logický.

Liberec má jiné ambice. Sám sebe prezentuje jako klub vystavěný na moderních principech, co kupříkladu využívá nové technologie. Proto Trpišovský – po odchodu sportovního ředitele Jana Nezmara klíčová figura severočeské organizace - nemohl předvedený výkon, byť se v žádném případně nejednalo o propadák, hodnotit kladně. Na Bohemce chtěl vyhrát. Uzpůsobil tomu taktiku, změnil rozestavení na 3-5-2, sedět nechal navzdory životnímu podzimu Milana Kerbra. Vedlo to jen k remíze, protože Slovan nebyl schopný vnutit Bohemce svůj styl hry.

Tudíž: viděno optikou Liberce, dobrý fotbal vypadá jinak.

Remízový výsledek mnohem víc brali domácí. Přitom paradoxně měli k sebrání tří bodů blíž. Jenže Bohemians jsou chudý skromný klub, jehož prvořadým cílem je rok co rok záchrana. Další bodík proti týmu kalibru Liberce se prostě hodí. Navíc Bohemka nemá zahrnuto v taktickém plánu dominovat na míči, mít ho po většinu času v držení a udivovat krásnými akcemi. Ne, její hra je postavená na jednoduchosti, přímočarosti, rychlosti, obětavosti a bojovnosti. Všechny tyto atributy proti Slovanu nabídla.

Tudíž: viděno optikou Bohemians, takhle vypadá dobrý fotbal.

P.S.: Neodpustím si myšlenku, že by stálo za to, aby se v Ďolíčku navzdory skromným podmínkám k práci, pokusili změnit myšlení. Sympatická parta sestavená Martinem Haškem by měla své ambice přehodnotit. Nekoukat se pořád dolů, nepočítat odstup na patnácté místo, ale sebevědomě si budovat teplé hnízdo v srdci tabulky.

Jen tak si Bohemians mohou získat poněkud ztracený respekt.

CELÝ SESTŘIH: Bohemians - Liberec 0:0. Domácí pošesté v řadě bodovali
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud