Radek Špryňar
10. ledna 2019 • 18:25

Snad Zeman v Izraeli najde sám sebe. Má poslední šanci ukázat, že není na odpis

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to deset let, co se v hledáčku Realu Madrid objevilo jméno Martina Zemana. Šikovného dribléra s nesmírně zajímavou levačkou, kterou uměl kroutit z kraje hřiště do pokutového území báječné centry. Byť snové angažmá, jež si přejí miliony fotbalistů na celém světě, nakonec nedopadlo, dveře do velkého světa se otevřely dokořán. Záhy se ozval Eindhoven. Ani to nevyšlo.



Zeman zůstal ve Spartě. Uzamčený v českém prostředí. Bez možnosti každodenně se konfrontovat s přísnou realitou v zavedených evropských klubech, bez možnosti razantního osobnostního rozvoje. Je pouze čirá spekulace, zda by Zemanova kariéra nabrala jiné parametry. Každopádně je to pravděpodobné.

Protože rešerše dalších štací už tak noblesně nevyznívá. Po Spartě následovalo hostování v průměrném rakouském Wäckeru Mödling, po roce se poprvé přesunul do Plzně, kam se po letech opět vrátil po všelijakých angažmá v Senici, Příbrami a v Sionu.

Zeman trpí pověstí bohorovného floutka. Ve Spartě se mu onehdá nechtělo pracovat, měl problémy s trenéry, byl přeřazen do béčka. Povaha volnomyšlenkáře mu i v dalších letech znemožňovala stát se lídrem. Hráčem, na němž stojí mužstvo. Osobností, k níž vzhlíží celý tým.

Přitom čistě fotbalové schopnosti na to měl. Vynikal rychlostí, kvalitní prací s míčem, v soubojích jeden na jednoho si dovedl téměř vždy poradit, levačku uměl využívat na mnoho způsobů.

Vzhledem k vlastnictví tří českých titulů je možná nepatřičné a příliš tvrdé hovořit o Zemanově kariéře jako promrhané. Leč vše směřuje k tomu, že další adresou dříve tak talentovaného borce se velmi pravděpodobně stane Hapoel Raanana – izraelský klub, který v Česku nikdo nezná. Dost možná o něm dosud nikdo nikdy neslyšel…

V mých očích vždy býval borcem s potenciálem válet v kvalitní zahraniční lize a bušit na dveře reprezentace. Přál bych mu, aby na Blízkém východě daleko od kamarádů a komfortního českého prostředí našel sám sebe a ukázal, že ještě není na odpis. V březnu bude Zemanovi třicet let. To není málo, zároveň ale ani příliš na to, aby se probral a ještě dovedl prodat vlastní fotbalový kumšt.

Má poslední šanci.

Beauguel pálí za Plzeň: Bavím se s Limberským, nedělají tu rozdíly
Video se připravuje ...

Vrba perlil: Bez arogance a ironie říkám, že o dalších posilách nevím. Pačinda zůstává
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud