Richard Šíma
12. března 2018 • 20:20

Kučerovo loučení v Baníku? Zásah měl přijít dřív, zlobu fanoušků si nezasloužil

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Trenér Radim Kučera v Baníku skončil. Ta věc asi jiný konec vzít nemohla. Zgruntu obměněný tým se na jaře nechytil, atmosféra houstla, fanoušci skandovali „Kučera ven!“ a Baník nejenže klesl na dno, ale z toho dna to má kamkoliv výš momentálně hodně daleko. Tohle už se samovolně spravit nemohlo, zásah musel přijít.



Přišel ale zbytečně pozdě. Kučera se se svým trenérským angažmá v Baníku, prvním opravdu velkým, pral od začátku. V dobré víře hledal optimální složení týmu, sázel na to, že teď už to konečně půjde, a ono nešlo a zase nešlo, sestava se přitom neustále měnila a tým tak logicky nemohl najít svou tvář.

Jenže majitel Baníku Václav Brabec se nerad loučí s lidmi, s nimiž navázal spolupráci. Je srdcař a sází na dobré vztahy. Kučera, někdejší vynikající fotbalista, je navíc mimořádně férový člověk. Pro Brabce o to těžší se s takovým rozloučit, bez ohledu na to, jestli si trenérovo setrvání v Baníku přál i Milan Baroš, jak se rádo říká.

Jenomže chladný kalkul by prospěl Baníku i Kučerovi samotnému víc. Nezkušený trenér, což Kučera zkrátka při všem, co jako hráč třeba i v bundeslize zažil, stále je, dostal důvěru a přes zimu i „dárek“ v podobě osmi posil. Drtivá většina z nich přišla do Baníku hrát. Ne sedět.

Postavit přes zimu zbrusu nový fungující tým z úplně nových hráčů, to by byl dost těžko řešitelný úkol pro mnohem ostřílenějšího kouče. Některé přípravné zápasy Baníku sice dávaly naději, že by nové mužstvo mohlo začít šlapat, nicméně ligové zápasy nabídly úplně jinou realitu. Úvodním propadákem v zápase se Slováckem počínaje.

Důsledek? Baník ztratil drahocenný čas, body, fanoušci trpělivost a Radim Kučera pocítil jejich zlobu v takové míře, že si to z lidského hlediska snad ani nezasloužil. Dalo se tomu předejít. Včasným zásahem. A možná s ním mohl vyrukovat Kučera sám.

A Bohumil Páník, který do Baníku nastupuje? Dá se pochopit, proč se pro něj ostravský klub rozhodl. Byl volný, to především. Ostravské prostředí zná, orientuje se v něm velmi dobře.

V současném Baníku navíc působí tři exzlínští hráči, které Páník ze svého působení ve Fastavu také zná. To není zanedbatelný fakt. Má zkušenosti a také úspěchy. Dokázal vrátit Zlín do první ligy, překvapovat občasnými ataky elitních příček tabulky a koneckonců i postoupit do Evropské ligy. Se Zlínem, připomínám.

Léčba Páníkem by v Ostravě zafungovat mohla.

CELÝ SESTŘIH: Jablonec - Ostrava 2:0. Domácí se dotáhli bod za Spartu
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud