Štěpán Filípek
27. září 2015 • 17:14

Nadšená byla Slavia už před derby. V něm pak ukradla Spartě i sílu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nadšení proti síle. Takové motto stanovil pro pražské derby deník Sport. Mělo vystihovat rozpoložení obou odvěkých rivalů a zároveň jejich největší zbraně. Jenže to nakonec bylo trochu jinak. Slávisté přidali k euforii, která je ovládla se změnou majitele a aktivizovala před šlágrem kola, i agresivitu – a právě sílu. Navíc popřela vcelku očekávaný scénář derby a vydržela až do konce, takže Edenem znělo: Derby je naše!“…



Je zjevné, že oba pražské kluby jsou stále ve stavu přestavby. Sparta by při tom měla být o poznání dál, v případě Slavie lze zatím použít pracovní název „Vaříme z toho, co se dá.“ Ta hlavní fáze rekonstrukce teprve přijde, počínaje zimní přestávkou. Proto si musela vypomoci tím, co je v takové situaci nezbytně třeba: důrazem a bojovností. A také to udělala.

Ovšem nejen to. Mohla jen litovat, že si jednotlivé rozehrané partie často pokazila neobratností při posledním tahu, ať už šlo o nepřesný centr, prováhání toho správného momentu pro střelu nebo ofsajd. Nakonec i na vedoucím gólu se podepsal neobratný zákrok brankáře Davida Bičíka, jemuž míč proklouzl pod rukou (čímž nechci nijak snižovat úspěch Jaromíra Zmrhala). Za gólem však šli slávisté nepoměrně víc než jejich soupeř a zasloužili si ho.

Sparta za celý zápas nepřevzala iniciativu a nezatlačila trvale Slavii před vlastní bránu, ačkoli měla kopat zkraje utkání penaltu. Zvlášť hvězdná letenská záloha by o sobě (i o kanonýrovi Davidu Lafatovi) měla vědět mnohem víc. Jako by se Letenští zapomněli u stánků v nové fanzóně v Edenu.

Slavia - Sparta: Gól Jaromíra Zmrhala na 1:0, Bičík zaváhal
Video se připravuje ...

Trenér Zdeněk Ščasný musel o přestávce sáhnout hned po dvojím střídání a opět změnit rozestavení. Na hřišti se dokonce objevil Jakub Brabec, bývalý stabilní člen defenzivy, jenž byl celou dosavadní sezonu nemilosrdně odříznut od základní sestavy. A posléze i Tiémoko Konaté, s nímž se rovněž moc nepočítalo. Vždyť to vypadalo na odchod na hostování. Není to poprvé, kdy Sparta musela v nouzi zvolit nestandardní řešení, až to zaráží.

Obvyklý scénář minulých „dílů“ populárního fotbalového sitcomu by i přesto sváděl k očekávání, že drtivý tlak ke konci zápasu Slavia nevydrží, odpadne a dostane cca dva góly. Nestalo se. A i špílmachr Levan Kenija, jenž to měl v Edenu ještě nedávno dost nahnuté, vydržel na hřišti až do 90. minuty…

Scénář byl zkrátka tentokrát jiný. O hodně jiný. Pro Slavii je to obrovské povzbuzení do další práce. Pro Spartu drsný příkaz k témuž. Překvapivě jí toho totiž chybělo víc.

CELÝ SESTŘIH: Slavia - Sparta 1:0. Derby rozhodl Zmrhal
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud