Štěpán Filípek
7. března 2020 • 04:40

Akce Guľový blesk! Proč kouče do českého fotbalu uvedl Šádek, a ne „S“?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to jako zhluboka se nadechnout čerstvého vzduchu, nabrat ho plné plíce a… Pfff! S novou silou mohutně vydechnout a sfouknout nejlépe všechny překážky, které stojí v cestě. Takovým dojmem působí fotbalová Plzeň, která tuto zimu konečně vstoupila do nové etapy. Do doby po – Pavlu Vrbovi. A znamená to hotovou revoluci. Čistě fotbalovou i kulturní.



Nástupem slovenského experta Adriana Guľy se teprve nyní na západě Čech definitivně loučí s fotbalovým dědictvím či odkazem strůjce svých historických úspěchů. Skvostným a zároveň v posledku tíživým. Dosud se od něho nedokázali odpoutat: ať už v době mezi jeho prvním a druhým angažmá vedl tým kdokoli, stejně jako byl Vrbův duch všudypřítomný a každý z jeho nástupců s ním byl poměřován.

„Pavel měl jedno velké a jistě velmi záslužné privilegium, které se nám nedostávalo. A to byla potřebná tolerance a pomoc managementu ve chvíli, kdy se přestalo jen krátkodobě dařit. A bylo jedno, zda jste mistr, nebo na prvním místě v  tabulce. Šel jste,“ shrnul to jeden z aktérů trenérského intermezza Miroslav Koubek.

Jiným neopominutelným faktorem, s nímž musel každý kouč v trenérském intermezzu počítat, byla stará parta v šatně, jakkoli nabývala až mytické pověsti a postupem času se přece jen začala drolit.

Když se Vrba vrátil, uvedl se majstrštykem na úkor zdánlivě posilujících pražských „S“: titulem. Už v úspěšné sezoně, po níž následovala další účast v Lize mistrů a stomilionové zisky, však bylo zřejmé, že herně tým ani nepřiblíží top levelu, který sám nastavil během oslnivé pětiletky. O tom, nakolik za to mohl fakt, že už neměl k dispozici mimořádný kádr nebo že si neuměl poradit s jeho obměnou, lze dlouho debatovat.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud