Tomáš Richtr
5. listopadu 2019 • 12:38

Podvádí Ferrari? Jak si vysvětlit zpomalení jeho vozů v kvalifikaci

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Lewis Hamilton získal šestý titul mistra světa. Ne sám. S týmem Mercedes. Jedno bez druhého by nešlo. Ale to je typické pro formuli 1. Hamilton budí emoce, některé fanoušky dovádí k šílenství v podobě až nepřijatelných emotivních vyjádření, ale to, čeho Hamilton s Mercedesem dosáhli, to nikdy nijak nesníží. Respekt.

 



Co se ale dělo s Ferrari během Velké ceny USA, která přinesla Hamiltonovi titul? Vettelově formuli se ulomilo zavěšení kola a jeho kolega Leclerc skoro minutu za vítězem?

V posledních šesti závodech od začátku září Ferrari vždycky vyhrálo kvalifikaci. Na začátku listopadu ale přišel zlom. Zlom, který zahaluje oblak pochybností.

Soupeři Ferrari byli překvapeni náhlým zlepšením Ferrari v kvalifikacích. Sílu jejich motoru označovali za „směšnou“. Myšleno nereálnou. Můžete si říci, že jde o emotivní vyjádření. Na straně druhé ti lidé trochu vědí, o čem mluví.

Ostatně po skončení Velké ceny Japonska se jeden ze soupeřů Renaultu vytasil protestem. Renault používá systém, který pomáhá pilotovi lépe brzdit, což je ale v rozporu s pravidly. Renault byl s GP Japonska diskvalifikován.

Podat protest proti Ferrari se nikdo neodvážil. Red Bull zvolil měkčí strategii. Zeptal se vedení F1, zda lze nějakým chytrým způsobem obejít navýšit maximální okamžitou spotřebu paliva. To je obvyklý způsob zpochybnit počínání soupeře. Když vedení F1 řekne „nemůžete“, je jasné, že se to nesmí.

Motor F1 je velmi složitý. Jedním z jeho limitů je omezení okamžitého průtoku paliva na hodnotu 100 kilogramů za hodinu. Průtok měří standardizované senzory FIA, které jsou ale umístěny jen na některých bodech palivového systému.

Soupeři získali přesvědčení, že mimo tyto senzory Ferrari umí průtok paliva navýšit přes povolený limit, a tím pádem navýšit výkon svého motoru.

FIA upřesnila, že taková praktika samozřejmě není možná. Aniž by někoho konkrétně jmenovala. Ale po takovém prohlášení Ferrari ve srovnání se soupeři najednou zpomalilo. Max Verstappen z Red Bullu šel tak daleko, že pojmenované zpomalení označil za situaci, „když někdo přestane podvádět“.

Ferrari taková vyjádření považuje za urážlivá. A vedení F1 mlčí. Jak si takovou situaci má fanoušek formule 1 vyložit?

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud