Václav Kotal
21. února 2018 • 16:25

Sparta přežila krizové momenty. Ale vyhrála zaslouženě

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Začala jarní část, už jsem se těšil, pauza byla dlouhá, i proto jsem o víkendu zhlédl opravdu hodně zápasů. Začnu u Sparty. Dobře začala, na Liberci byl znát přílišný respekt. Zřejmě i proto, že v sestavě měli hodně mladých kluků. Nicolae Stanciu trefil hned v páté minutě z jedničky pěkný gól, což je pro nového hráče perfektní vstup do mužstva. Postupem času, jak Slovan zahodil strach, se hra vyrovnala.



Po změně stran Sparta přežila několik krizových momentů, přesto vyhrála zaslouženě. Každopádně na hře musí pracovat. Chvílemi mi přišlo, jako by Letenští měli kondiční problémy. Liberec byl rozhodně pohybově lepší, což se markantně projevovalo v druhém poločase. Možná to bylo ale jen dané taktikou. Sparta vedla, byť jen o gól.

Netuším, jaké v tu chvíli měli hráči od trenéra Stramaccioniho pokyny. Na můj vkus ale byli hodně zatažení. Z toho pramenilo, že vlastně až do gólu Guélora Kangy z pokutového kopu neměli zápas pod kontrolou.

Do týmu přišlo v zimě několik nových hráčů. Dát to dohromady zabere čas. Je to třeba vidět i na Slavii. Než se hráči adaptují do mužstva, než se sehrají, trvá to. Hlavně v obranné fázi. Je to o zdvojování, o zajišťování, o zvykání si na spoluhráče. Předzávodní období sice trvá šest týdnů, ale v přípravných zápasech se protočí spousta hráčů. Trenéři zkoušejí různé herní varianty. Není to tak, že byste měl základní sestavu a nemusel do ní sahat.

Až další zápasy ukážou víc. Pro Spartu je důležité, že vyhrála. Bodově se na konkurenci dotáhla, je na dostřel Olomouci i Slavii. Do dalších utkání půjde klidnější. O druhém místě rozhodnou vzájemné zápasy mezi mužstvy nahoře.

Sparta představila Stanciua a Kangu. Nechci se moc pouštět do zevrubného hodnocení. Je potřeba počkat až na utkání s kvalitnějšími soupeři, než byl Liberec. Tam se teprve ukáže, zda jsou nadstandardními fotbalisty, nebo ne. Jejich opravdová kvalita se ukáže až proti Plzni, Olomouci a Slavii.

Mimochodem, Slavia měla v Jihlavě velkou smůlu. Prohrála, ale určitě byla mužstvem, které určovalo tempo hry. Domácí dali nádherný gól. Akce z křídelního prostoru se mi moc líbila. Pavla Dvořáka znám velmi dobře z Hradce. Tenhle typ koncovky z prvního doteku měl vždycky slušný. Hosté si zápas prohospodařili v prvním poločase, kdy měli několik příležitostí po centrech, ale hlavičky létaly okolo tyčí. Jihlavský brankář Matej Rakovan chvílemi jen stál a koukal, jak to kolem něj sviští.

V druhém poločase jsem viděl spíš křeč. Nemohu se ubránit dojmu, že v sestavě chyběli někteří hráči. Rozhodně třeba Miroslav Stoch. Z mého pohledu mohla být základní sestava lepší, silnější a kvalitnější. Ale zase, neznám, z jaké taktické varianty trenér Trpišovský vycházel.

Kvalitou nejlepší zápas se hrál rozhodně v Olomouci. Domácí se mi strašně líbili, ale jen po šestnáctku. Výborně kombinovali, ale bohužel v produktivitě byli totálně nuloví. Přišli mi nerozhodní dát rychleji míč do pokutového území, dokud byla obrana v pohybu. Hejda s Hubníkem jsou vysocí stopeři. Pokud jsou ve správném postavení, mají oproti útočníkům obrovskou výhodu.

Naopak pokud jsou v pohybu a míče přicházejí za obranu, do prostoru mezi brankáře a obránce, je to mnohem nebezpečnější. Jenže takových situací nabídla Olomouc málo. Škoda pro ni. Plzeň hrála také slušně kombinačně, měla gólovější šance. Ať dvakrát Krmenčík nebo Kolář . Remízu považuji za spravedlivou.

CELÝ SESTŘIH: Sparta - Liberec 2:0. Trefily se posily Stanciu a Kanga
Video se připravuje ...

CELÝ SESTŘIH: Jihlava - Slavia 1:0. Trpišovskému zkazil premiéru Dvořák
Video se připravuje ...

CELÝ SESTŘIH: Olomouc - Plzeň 0:0. Zmařené šance na obou stranách
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud