Viktor Pešta
19. ledna 2018 • 13:03

UFC 220: Zastaví šampion královské váhy buldozer z Kamerunu?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejlepší světová organizace smíšených bojových umění UFC otevírá brány do nového roku. A hned to bude obrovská paráda. Galavečer UFC 220 přinese dva titulové zápasy v těch nejtěžších vahách. Šampion Stipe Miočič nastoupí proti vyzyvateli Francisi Ngannouovi, Volkan Oezdemir pak o kategorii níž zkusí ukrást pás Danielu Cormierovi.



Za dvacet let existence titulu těžké váhy v organizaci UFC se žádnému šampionovi nepodařilo obhájit pás více než dvakrát. Skoro by se zdálo, že je zakletý. Pokaždé, když se objevil nový šampion, lidé si mysleli, že to je právě ten, kdo tohle zakletí zlomí.

Brock Lesnar byl prostě moc obrovský, než aby ho někdo mohl porazit. Cain Velasquez vyvíjel na soupeře takový tlak, že nikdo nedokázal vzdorovat. Junior Dos Santos dokázal knokautovat kohokoli a Fabricio Werdum zase disponoval dokonalou technikou.

Jenže...Všichni jmenovaní drtivě prohráli krátce poté, co titul vybojovali. Těžká váha má zkrátka svoje specifika a technika jde často stranou na úkor tvrdého úderu a jakéhosi x faktoru. Stipe Miočič, současný šampion, za sebou dvě úspěšné obhajoby a pokud se mu v sobotu podaří zvítězit, bude nesmazatelně zapsán do historie těžké váhy jako nejúspěšnější fighter vůbec. Přesto se mu nedostává zdaleka tolik pozornosti, jako jeho rivalovi Francisi Ngannouovi. Tento kamerunsko-francouzský bojovník se těší obrovské oblibě UFC, která ho promuje jako budoucího šampiona a skoro se zdá, že se jim Miočič moc nehodí do krámu.

Ngannou zkrátka vypadá víc jako “the baddest man on the planet”, což je neoficiální označení pro šampiona těžké váhy. Navíc drží rekord nejtvrdšího úderu, co kdy byl naměřen v laboratoři UFC. Pozornost, která provází Ngannoua, zdá se pobláznila i sázkaře, kteří nyní favorizují právě vyzyvatele, což je jev nadmíru vzácný.

Pokud Miocic vydrží první kolo, bude mít Ngannou problémy

Skoro jako by se zapomnělo, že Miočič má za sebou tři titulové zápasy (výhra titulu plus dvě obhajoby) a všechny vyhrál s přehledem v prvním kole na KO. Kromě toho má zkušenosti ze zápasů proti borcům s extrémně tvrdým úderem. Namátkou můžu zmínit Marka Hunta nebo Roye Nelsona, kde oba dokázal rozebrat správným pohybem a boxem na dlouhou vzdálenost. Je jasné, že pokud se Miočičovi podaří přežít první kolo, bude mít Ngannou velké problémy. Se svojí muskulaturou jen těžko může vydržet delší zápas ve vysokém tempu. Můj tip je tedy, že Miočič vyhraje v pozdějších kolech na technické KO.

Jeden zápas o pás by ale byl na tak velký turnaj málo, a proto se můžeme těšit ještě na souboj o titul v polotěžké váze (do 93 kg). Šampiona Daniela Cormiera (“DC“) vyzve švýcarský ranař Volkan Oezdemir. Tento duel se mi těžko posuzuje objektivně, protože Volkan je můj kamarád, se kterým trénuju. Dokonce jsme spolu nějaký čas bydleli.

Oezdemir zažil loni naprosto raketový start, kdy v lednu měl svůj první zápas v UFC, během roku ukořistil tři cenné výhry proti špičkovým bojovníkům a nyní, o rok později, nastupuje do zápasu o titul.

Je jasné, že Cormier se bude snažit použít svůj wrestling, přenést boj na zem a postupně utahat Oezdemira. Čím déle zápas potrvá, tím lépe pro Cormiera, který je na pětikolové bitvy zvyklý a jeho styl je na to přizpůsoben. Oezdemir naopak nerad ztrácí čas (jak napovídá jeho přezdívka No Time) a ukončuje zápas pokud možno v prvním kole na KO, čímž se dost podobá právě vyzyvateli v těžké váze.

Jeho poslední dva zápasy daly dohromady 70 sekund a i z celkových 15 vítězství jich přišlo 11 na KO v prvním kole. Cormier rád soupeře svazuje a pracuje údery v klinči, což by mohlo svým způsobem vyhovovat i Oezdemirovi, který má velice kvalitní dirty boxing a dokáže soupeře vypnout i krátkým a nenápadným úderem.

Další velká neznámá je, v jakém mentálním rozpoložení bude “DC“ nastupovat. Vždy platilo to, že má železnou bradu a prakticky ho nelze knokautovat. To se v minulém zápase změnilo, když ho Jon Jones dokázal vyřadit kopem na hlavu a následnými údery (výsledek zápasu byl později anulován kvůli Jonesově dopingovému nálezu). Z historie víme, že zápasník se může po svém prvním KO hodně změnit. Někdy k lepšímu, někdy k horšímu, ale mentalita už zkrátka nebude stejná jako předtím. Tip na výsledek dávat nebudu, ale budu držet Volkanovi palce, co to půjde.

Dokáže Stipe Miocic obhájit titul?
Dokáže Stipe Miocic obhájit titul?

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud