Zdeněk Haník
1. června 2019 • 07:30

Vysoká hra Zdeňka Haníka: Klopp má v rukou výkon, ne výsledek

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Žily společně dvě sestry. PROHRA a VÝHRA. Jedna bez druhé neudělaly ani krok. Jednou se osočila Prohra na Výhru: To je nespravedlivé, tebe mají lidé radši! „To není pravda,“ odvětila Výhra. „Ty vedeš k poučení, já pouze k uspokojení.“ Jen mě utěšuješ, ale já o to nestojím, lidé to cítí jinak, oponovala Prohra. „Nesmíš dát na lidi. Pravda je jiná. Se mnou přichází stagnace, s tebou vývoj,“ trvala na svém Výhra. Lidé ale touží po tobě, žárlila Prohra. „Touží po mně, ale potřebují tebe, stejně jako tě potřebuji já. Kdybys nebyla, nikdo by po mně netoužil,“ zakončila Výhra.



Nezvyklý úvod, že? Příběh, kterého se dnes dotknu, podle mého stojí za to. Tak tedy, Jürgen Klopp, trenér fotbalového Liverpoolu, prohlásil po prohře s Barcelonou 0:3 v Lize mistrů: „Podali jsme nejlepší výkon za poslední dva roky na venkovním hřišti.“

Když jsem toto prohlášení četl, řekl jsem si, že je to frajer, když takhle mluví o výkonu svého týmu, který v podstatě utrpěl debakl. Vyhodnotil jsem si to tak, že jeho tým pravděpodobně splnil taktické úkoly, které Klopp stanovil, proto ho pochválil.

Já vím, ve sportu je výhra vše a prohra nic. Ale buďte trpěliví. Samozřejmě mě v tu chvíli ani ve snu nenapadlo, že v odvetě vyhraje Liverpool 4:0 a postoupí do finále. Nicméně jde o skvělou nahrávku na smeč a vyplývá z ní jedno velké poučení: totiž, že ať jste kouč fotbalového Liverpoolu, nebo žákovský či juniorský trenér, musíte ještě předtím, než začnete pracovat s jakýmkoliv týmem, učinit tři veledůležité mentální úkony:

1. Ujasnit si, co chcete
2. Své myšlenky vysvětlit, aby hráči jasně chápali, co po nich chcete
3. Trvat na stanovených principech i za nepříznivého vývoje

SESTŘIH LM: Barcelona - Liverpool 3:0. Messi vstřelil 600. gól z krásného přímáku
Video se připravuje ...

Trenér Klopp evidentně jasno měl. Věděl, co chce, a hráčům to zřejmě srozumitelně vysvětlil, protože zadání splnili a výkon Liverpoolu byl podle jeho hodnocení dobrý. Přesto, že soupeř zvítězil 3:0. Klopp neztratil hlavu a nenechal se zviklat ve svém záměru, a navíc získal důležitou zkušenost, byť prostřednictvím prostné bolestné prohry.

Finále Ligy mistrů na O2 TV Sport a O2 TV Fotbal
Speciální studio startuje v sobotu již ve 20:00, mezi hosty se objeví Karol Kisel a Tomáš Hübschman
Aktuální zpravodajství přímo z Madridu přinese komentátor Petr Svěcený a také bývalý český reprezentant Tomáš Ujfaluši. V rámci studia se diváci dočkají také Vladimíra Šmicera nebo Patrika Bergera
Jen na O2 TV Fotbal pak fanoušci mohou sledovat kompletní zahajovací ceremoniál, kde vystoupí například populární kapela Imagine Dragons

Co tím chci říct? Že trenér a jeho tým mají v rukou výkon svého družstva, nikoli výsledek. A Klopp hodnotil ve svém vyjádření výkon, ne výsledek – zásah! A závěr? Všichni, kteří jsme se někdy živili vyhráváním, jsme mnohokrát poznali, jak málo toho víme o těch dvou nevyzpytatelných sestrách Prohře a Výhře. Přiznejme si, že nás úplně ignorují, byť bychom se v touze po vítězství stavěli na hlavu.

Kloppův příběh o zázračném vítězství 4:0 po debaklu 0:3 není zákonitý. Stane se jednou za mnoho let a určitě v něm hraje roli i paní Náhoda. Tvrdit, že vítězství 4:0 bylo logickým vyústěním nějaké tajemné hry Liverpoolu, by byl naivní blábol. Spíš to byla shoda okolností, do níž nikdo nevidí.

Ale poučné na tom je, že Klopp a tým evidentně věří své cestě, a proto ho coby trenéra relativně krutá prohra nevychýlila. Ony totiž ty dvě zmíněné sestry Výhra a Prohra mají vlastní logiku, které nerozumíme. Čemu bychom ale rozumět měli: jakými „dary“ o přízeň té jedné usilovat a jakými kroky se zlověstnému působení druhé vyhnout.

Dokonce, i kdyby ten liverpoolský zázrak (4:0) nepřišel, měl bych Kloppa za pašáka. Kvůli věrnosti své vlastní cestě! A to jsem chtěl říct. Mnoho trenérů a vedení klubů si totiž často svou cestu špatně nakreslí nebo ji v kritických okamžicích opustí. Ale co je horší, některé kluby ani žádnou vlastní cestu nemají.

A to včetně těch, které mají dostatek financí, jestli si rozumíme.

SESTŘIH LM: Liverpool - Barcelona 4:0. Finále Reds zajistil chyták při rohu
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud