Petr Malík
25. ledna 2012 • 18:24

Proč se Koněm roku nestal Tiumen? Zasvěcení volili rovinu

Autor: Petr Malík
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

BLOG | Ryzák Shamalgan podruhé za sebou zvítězil v anketě o nejlepšího českého cvalového koně. Od jezdců, trenérů, majitelů, rozhodčích a novinářů obdržel o osm hlasů více než trojnásobný vítěz Velké pardubické Tiumen.



Asi od zrodu ankety o nejlepšího cvalového koně v sedmdesátých letech se vedou vášnivé diskuse o tom, co je více: zda rovinové, nebo překážkové dostihy.

Zaslouží si větší obdiv vítěz derby, nebo šampion Velké pardubické? Dlouhá léta měli příznivci překážkových dostihů navrch, neboť rovináři moc za hranice nejezdili a úspěchů moc nezískávali.

V posledních letech se situace přece jen mění. Především svěřenci trenéra Arslangireje Šavujeva jsou odvážně nasazováni i do těch nejprestižnějších evropských zkoušek.

V případě Darsalama (2004 a 2005) a v posledních dvou sezonách Shamalgana se dokáží prosadit, a tím pádem tasí vysoké trumfy. Rozhodování hlasujících je mnohem náročnější než tomu bývalo dříve.

Shamalgan v roce 2011 vyhrál největší mílařský dostih v Německu, tedy v zemi, kde je připravována velká kontinentální hvězda Danedream. Navíc oba domácí starty ovládl s nebývalou lehkostí.

O takovém úspěchu, jaký se podařil Shmalganovi u našich západních sousedů, se českému turfu dlouho ani nesnilo. Na zopakování můžeme čekat dlouhé roky.

Od října, kdy byl Shamalgan prodán na dražbě ve Francii, už není v českém tréninku, ale skvělým vysvědčením pro něj je skutečnost, že se bude moci zúčastnit prestižního, královsky dotovaného mítinku v Dubaji, kam se slétá světová elita.

Tiumen je bezesporu skvělým koněm. Velká pardubická je jeho parketou, získal v ní čistý hattrick, což se podařilo jen legendám Peruánovi, Železníkovi, Sagarovi a Epigrafovi.

Velká pardubická je náročný dostih, ale především domácího významu. Díky mimořádné dotaci Velké pardubické se Tiumen může pochlubit i vyšším celoročním ziskem než jeho rovinový sok, ale někdy peníze nejsou vše.

Velká má hodně fandů v Anglii, ale na její start ostrovní překážková špička nenastupuje, ať se pořadatelé v minulosti snažili sebevíc. Díky Velké pardubické jsou překážkové dostihy v Česku daleko populárnější než roviny, ale to je tuzemské specifikum. V drtivé většině zemí hrají prim roviny.

Proto se v anketě zasvěcených narodil možná překvapivý výsledek ve prospěch „neznámého“ mílaře, zatímco známá hvězda skončila na druhém místě.

Z mezinárodního hlediska je jméno Shamalgan daleko známější než Tiumen. V anketě českých laiků by Tiumen zcela jistě vyhrál s náskokem mnoha koňských délek.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud