Martin Hašek
15. července 2022 • 12:05

České naděje na MS v atletice: kdo může snít o medaili či finále?

Vstoupit do diskuse
0
  • České naděje na MS v atletice: kdo může snít o medaili či finále?České naděje na MS v atletice: kdo může snít o medaili či finále?FOTO: Koláž iSport.cz

    Tohle bude velké... Světové atletické hvězdy se sjíždí do téměř posvátného Eugene, kde budou od pátku bojovat o medaile na mistrovství světa 2022. Ztratit by se nemuseli ani Češi, kterých se představí v USA 24. Kdo má reálnou šanci pomýšlet na cenný kov či aspoň finále? Projděte si české naděje i program českých atletů na MS v atletice 2022.

  • JAKUB VADLEJCH (oštěp)

    Šance na medaili

    Stříbrný chlapec z londýnského MS 2017 i z loňské olympiády je hlavním trumfem. Navíc zažívá výkonnostně nejlepší sezonu. Hned v prvním větrném závodě Diamantové ligy v Dauhá poprvé přehodil vysněnou hranici devadesáti metrů. V posledním závodě před MS zapsal 88,59 metru.

    Letošní výkon: 90,88
    Pořadí v tabulkách: 2.

    Ohromná radost Jakuba Vadlejcha z olympijského stříbra v hodu oštěpemFoto Pavel Mazáč / Sport

  • NIKOLA OGRODNÍKOVÁ (oštěp)

    Šance na medaili

    Zatím nezáří, jenže podobně jsou na tom soupeřky. Patří na 13. místě tabulek do široké skupiny závodnic, které si můžou sáhnout na medaili, pokud načasují formu na rozhodující večer. V momentě, kdy vicemistryně Evropy z roku 2018 postoupí do finále, možné je cokoli.

    Letošní výkon: 62,80
    Pořadí v tabulkách: 13.

    Nikola Ogrodníková skončila druháFoto Pavel Mazáč/sport

  • VÍTĚZSLAV VESELÝ (oštěp)

    Šance na finále

    V devětatřiceti jede na fantastické vlně závěru své velké sportovní kariéry. Letos se rozjížděl poněkud rozvážněji, doma v Hodoníně na republikovém šampionátu se však blýskl parádním výkonem roku. Má na finále, medaile ovšem bude viset vysoko.

    Letošní výkon: 85,97
    Pořadí v tabulkách: 10.

    Vítězslav Veselý se radí s trenérem Janem Železným v olympijském souboji o medaileFoto Pavel Mazáč / Sport

  • KRISTIINA MÄKI (1500 metrů)

    Šance na finále

    Olympijská hrdinka z Tokia si letos zaběhla druhý a třetí nejlepší výkon kariéry. Rychleji to zvládla jen ve slavném olympijském semifinále, v němž si vyrvala nohy z… však víte. Bude mít znovu k dobru srdce lvice i dráhu, která je podobně rychlá jako vyhlášená tokijská trampolína.

    Letošní výkon: 4:04,17
    Pořadí v tabulkách: 38.

    Atletika Life s Kristiinou Mäki: Vyrvat nohy z pr…? Co se stane, jsem nečekala
    Video se připravuje ...

  • DIANA MEZULIÁNÍKOVÁ (1500 metrů)

    Šance na finále

    Semifinalistka tokijské olympiády se letos hodně věnovala osmistovce, kde si zaběhla nový osobní rekord 2:01,14. A právě půlkařská rychlost se jí v taktických bězích na světovém šampionátu může náramně hodit. Má předpoklady překvapit sebe i soupeřky.

    Letošní výkon: 4:07,24
    Pořadí v tabulkách: 86.

    Diana MezuliáníkováFoto Michal Beránek (Sport)

  • AMÁLIE ŠVÁBÍKOVÁ (tyč)

    Šance na finále

    Sběratelka mládežnických medailí a loňská mistryně Evropy do 22 let si v první dospělé sezoně zlepšila osobní rekord na 460 centimetrů. A právě s touto hranicí se posunula do širší světové špičky. Pokud si udrží formu v kvalifikaci, je pro ni finále reálným cílem.

    Letošní výkon: 460
    Pořadí v tabulkách: 20.

    Atletika Life s bobistou Záleským: Sprint i „Kokosy“. Políbil vejce?
    Video se připravuje ...

  • ONDŘEJ KOPECKÝ (desetiboj)

    Šance na finále

    Mladý svěřenec olympijského šampiona a někdejšího světového rekordmana Romana Šebrleho se blýsknul na mistrovství republiky v Hodoníně parádním výkonem 8310 bodů. Rád by to dotáhl až do top ten, což v desetiboji představuje ekvivalent finále.

    Letošní výkon: 8310
    Pořadí v tabulkách: 10.

    Ondřeje Kopeckého trénuje Roman ŠebrleFoto Twitter Alfonz Juck

  • MAREK BÁRTA (disk)

    Šance na finále

    V comebackové sezoně po svalovém zranění ramene se musel plně soustředit na objíždění závodů kvůli bodům do kvalifikačního žebříčku diskařů. Před světovým šampionátem v Eugene měl dostatek prostoru nabrat další síly, finále v našlapané disciplíně je sen.

    Letošní výkon: 63,65
    Pořadí v tabulkách: 41.

    Český diskař Marek BártaFoto ČAS – Jan Kucharčík

  • RADEK JUŠKA (dálka)

    Šance na finále

    V okolí hranice osmi metrů se cítí jako doma. V kvalifikaci ovšem bude rozhodovat, na jakou její stranu nakonec doletí. Decimetr pod osm by asi znamenal krach, decimetr navíc naopak velkou šanci probojovat se až do finále. A to je velká motivace.

    Letošní výkon: 811
    Pořadí v tabulkách: 22.

    Radek Juška vyhrál dálku na Odložilově memoriáluFoto Michal Beránek (Sport)

  • FILIP SASÍNEK (1500 metrů)

    Šance na finále

    Halový národní rekordman letos běhá dobře, a co je pro solidní formu velmi důležité, drží se zdravý. Je to jeden z českých tipů na výrazné překvapení na světovém šampionátu. Na rychlé dráze na Hayward Field se může dočkat i parádního času.

    Letošní výkon: 3:36,22
    Pořadí v tabulkách: 51.

    Filip Sasínek na mistrovství republiky v PlzniFoto Petr Eret / MAFRA / Profimedia

  • ČEŠI NA STARTU

    PÁTEK 15. ČERVENCE

    1500 metrů žen – rozběhy: Mäki, Mezuliáníková. Tyč žen – kvalifikace: Švábíková. Dálka mužů – kvalifikace: Juška. 20 km chůze: Martínková.

    SOBOTA 16. ČERVENCE

    1500 metrů mužů – rozběh: Sasínek. 110 metrů překážek – rozběh: Svoboda. 1500 metrů žen – semifinále: Mäki, Mezuliáníková. Dálka mužů – finále: Juška. 400 metrů překážek – rozběh: Müller.

    NEDĚLE 17. ČERVENCE

    110 metrů překážek – semifinále a finále: Svoboda. Tyč žen – finále: Švábíková. 1500 metrů mužů – semifinále: Sasínek. 400 metrů překážek – semifinále: Müller. 400 metrů mužů – rozběh: Šorm. Disk mužů – kvalifikace: Bárta. 400 metrů žen – rozběh: Vondrová.

    PONDĚLÍ 18. ČERVENCE

    Maraton žen: Hrochová. 1500 metrů žen – finále: Mäki, Mezuliáníková. 200 metrů mužů – rozběhy: Jirka.

    ÚTERÝ 19. ČERVENCE

    1500 metrů – finále: Sasínek. 400 metrů překážek – finále: Müller. Disk mužů – finále: Bárta. 200 metrů mužů – semifinále: Jirka.

    STŘEDA 20. ČERVENCE

    400 metrů mužů – semifinále: Šorm. Oštěp ženy – kvalifikace: Ogrodníková. 400 metrů žen – semifinále: Vondrová.

    ČTVRTEK 21. ČERVENCE

    200 metrů mužů – finále: Jirka. Oštěp muži – kvalifikace: Vadlejch, Veselý.

    PÁTEK 22. ČERVENCE

    400 metrů mužů – finále: Šorm. Oštěp ženy – finále: Ogrodníková. 35 km chůze žen: Ďurdiaková. 400 metrů žen – finále: Vondrová.

    SOBOTA 23. ČERVENCE

    Oštěp muži – finále: Vadlejch, Veselý. Desetiboj – 1. den: Kopecký, Sýkora. 100 metrů překážek žen – rozběh: Jiranová. 4x400 metrů mužů – rozběh: Desenský, Maslák, Müller, Krsek, Šorm.

    NEDĚLE 24. ČERVENCE

    35 km chůze mužů: Hlaváč. Desetiboj – 2. den: Kopecký, Sýkora. 4x400 metrů mužů – finále: Desenský, Maslák, Müller, Krsek, Šorm. 100 metrů překážek žen – semifinále a finále: Jiranová.

    NOMINACE NA MS

    Muži: Marek Bárta (disk), Michal Desenský (4x400 m), Vít Hlaváč (chůze 35 km), Jan Jirka (200 m), Radek Juška (dálka), Ondřej Kopecký (desetiboj), Matěj Krsek (4x400 m), Pavel Maslák (4x400 m), Vít Müller (400 m př., 4x400 m), Filip Sasínek (1500 m), Petr Svoboda (110 m př.), Jiří Sýkora (desetiboj), Patrik Šorm (400 m, 4x400 m), Jakub Vadlejch (oštěp), Vítězslav Veselý (oštěp)

    Ženy: Tereza Ďurdiaková (chůze 35 km), Tereza Hrochová (maraton), Helena Jiranová (100 m př.), Eliška Martínková (chůze 20 km), Kristiina Mäki (1500 m), Diana Mezuliáníková (1500 m), Nikola Ogrodníková (oštěp), Amálie Švábíková (tyč), Lada Vondrová (400 m)

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud