Martin Hašek
16. července 2022 • 13:20

Klenot rodinného klanu. Ingebrigtsen vládne, na MS chce unikátní double

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zůstaň, jaký jsi... Řepku hráči žerou, bude výborný trenér, předpovídá Páník
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nemožné neexistuje. Víra hory přenáší. Stačí jenom chtít a dřít. Floskule? Ne! Funguje to. Jenom musíte svému cíli dát opravdu všechno. Když Jakob Ingebrigtsen vyrůstal, měl před sebou příklad dvou starších bratrů. On to z nich dotáhl nejdál. Roztrhal myšlenky na neporazitelnost afrických běžců, je olympijským vítězem na patnáctistovce. Má plán stát se legendou. Na MS v Eugene začne pokusem o double na patnáctistovce a běhu na 5000 metrů.



Světový šampion Timothy Cheruiyot si právě uvědomil, že to nezvládne. V náběhu do cílové rovinky olympijského finále v Tokiu se kolem něj přehnal Jakob Ingebrigtsen a Keňan ještě mohl zkusit se soupeře chytit a bojovat. Místo toho se ale otočil zpátky, aby zkontroloval situaci za sebou. Právě tady se Ingebrigtsen přetvořil z padavana v mistra.

„Tohle jako profesionální atlet chcete. Povedlo se mi to na první pokus a cítím, že jsem teprve začal. Ale, zároveň, o tomhle jsem snil celý život,“ líčil Ingebrigtsen.

Jenomže tohle nebyla chvíle, ke které jeho život směřoval. S největší pravděpodobností to byl vstup do jeho nejslavnější éry, která právě začala. Ačkoli už dávno bylo jasné, že tenhle kluk bude výjimečný.

„Když ho předběhne sedmnáctiletý Nor, úplně spokojený člověk nemůže být…“ stěžoval si koncem července 2018 český hrdina Jakub Holuša po své životní patnáctistovce v Monaku.

Nebyla to ale taková ostuda, jak se mohlo zdát. Ten sedmnáctiletý kluk jen pár týdnů poté získal zlatý double na patnáctistovce i pětce na evropském šampionátu v Berlíně. Už tehdy byl hitem příběh jeho neobvyklého rodinného klanu.

Jakob Ingebrigtsen na MS sní o zlatém double
Jakob Ingebrigtsen na MS sní o zlatém double

Evropské tituly totiž v té době už měli Jakobovi dva bratři. Nejstarší Henrik, který se svým knírkem vypadal jako postava z filmu Quentina Tarantina, ho na patnáctistovce vyhrál v roce 2012. Prostřední Filip už měl v té době bronz z MS 2017 a evropské zlato získal o rok předtím. Neuvěřitelná rodina…

„Přitom běháme náhodou. Naši předci byli rybáři a farmáři,“ vysvětloval tehdy pro stránky IAAF nejstarší Henrik.

Když ale s Filipem začali běhat, jejich otec Gjert si rychle všiml, že by z nich něco mohlo být. A ačkoli neměl žádnou kvalifikaci, začal své chlapce trénovat.

„Učil se, je to chytrý chlap, přečetl všechny knížky a mluvil se správnými lidmi. Spolu jsme některé věci zkusili a párkrát jsme narazili. Tak jsme se vrátili zpátky a pracovali jsme dál,“ vysvětloval Henrik.

V norském městě Sandnes měla běžecká rodina všechno, co potřebovala. Brzy ráno chodili všichni běhat kolem místního jezírka Gisketjørn a jejich dny byly naprosto přirozeně podřizovány běžeckému tréninku. Otec Gjert vytvořil opravdový tréninkový systém, kterému se bratři oddali od raného mládí.

„Byl jsem profesionálním běžcem od chvíle, kdy mi bylo osm,“ vysvětloval ten nejmladší.

Když Jakob vyhrál své dva evropské tituly v Berlíně, nebylo mu ještě ani osmnáct. O rok později na mistrovství světa v Dauhá ještě nebyl dost zralý na medaili, ale na patnáctistovce skončil čtvrtý a na pětce pátý.

INGEBRIGTSEN NA MS

1500 m

rozběh: neděle 17. července
semifinále: pondělí 18. července
finále: středa 20. července

5000 m

rozběh: pátek 22. července
finále: pondělí 25. července

Olympijské zlato z Tokia odstartovalo novou éru. Letos v zimě Ingebrigtsen překonal časem 3:30,60 halový světový rekord Etiopana Samuela Tefery. Ten mu pak výzvu vrátil na halovém MS v Bělehradě, kde Jakobovi nechal stříbro. V letní sezoně už ale Ingebrigtsen opět vládne. Na Bowermanově míli v Eugene začátkem června porazil elitní pole s náskokem šesti metrů. Další dominantní vítězství pak přidal na Dream Mile v Oslu. A to vše byla jen příprava na velkou show pro světový šampionát v Eugene.

Ingebrigtsen si tam znovu dá svoji oblíbenou kombinaci patnáctistovky a běhu na 5000 metrů. Tentokrát je ale v pozici, že může v obou závodech uvažovat o vítězství. V atletickém světě jde o výjimečný double. V historii světových šampionátů ho zkompletoval jen Američan Bernard Lagat v roce 2007 v Ósace. V olympijských dějinách to zvládly jen dvě další legendy – Paavo Nurmi v roce 1924 a Hicham El Guerrouj v roce 2004.

Ingebrigtsen se ale dívá ještě dál. Jeho cíl pro olympiádu v Paříži?

„Prostě tam být a dokázat to. Být první, kdo obhájí,“ říkal letos v rozhovoru pro Olympic Channel.

A když uslyšel připomínku, že na patnáctistovce už kdysi v osmdesátkách dvakrát po sobě triumfoval Sebastian Coe, nezaváhal.

„Tak budu chtít obhájit. A pak ještě jednou,“ oznámil Ingebrigtsen.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud