Martin Hašek
28. srpna 2023 • 16:50

Hvězdná parta z atletického MS: Boltův nástupce i možná sportovkyně roku

Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    Společenství atletických superhrdinů nezklamalo. Mistrovství světa v Budapešti sice přinesl jediný světový rekord díky americké smíšené štafetě na 4x400 metrů, šampionát ale nabídnul parádní show. Přímo na tribunách Národního atletického centra ji sledovalo přes 400 000 fanoušků. Kdo jsou hlavní osobnosti zábavného spektáklu?

  • Noah Lyles (USA)

    Po odchodu Usaina Bolta se borci v boji o nejrychlejšího muže střídají, Lyles má ale předpoklady upevnit svou nově získanou vládu. Na stovce vyhrál ve vyrovnaném výkonu roku 19,83, očekávání světového rekordu na dvoustovce nesplnil. Jako první od Bolta ale získal sprinterský hattrick.

    Americký sprinter Noah Lyles získal na MS v Budapešti tři zlaté medaile a stal se králem šampionátuFoto Reuters

  • Sha'Carri Richardsonová (USA)

    Všechny démony minulosti nechala být a konečně zazářila, jak se od ní už nějaký čas čekalo. Na stovce z deváté dráhy předběhla favorizované Jamajčanky. Na dvoustovce získala bronz v závodě, v němž Shericka Jacksonová zůstala 7 setin za světovým rekordem. A ve štafetě ve finiši pojistila další zlato.

    Sha'Carri Richardsonová dorostla v šampionkuFoto Reuters

  • Faith Kipyegonová (Keňa)

    Jasná kandidátka na nejlepší sportovkyni roku. Do Budapešti přijela s třemi letošními světovými rekordy a na MS vstoupila do historie, když drtivým finišem rozhodla dva taktické závody. Na patnáctistovce prodloužila vládu od OH 2016. Navíc přidala druhé zlato z pětky.

    Faith Kipyegonová kvůli mateřské skoro rok netrénovala, pak se vrátila ve skvělé forměFoto Reuters

  • Ryan Crouser (USA)

    Světový rekordman v kouli málem nestál ani na startu kvůli dvěma krevním sraženinám v lýtku. Ve finále to byl ale zase on. Posledním velevrhem 23,51 metru zůstal jen pět centimetrů za květnovým světovým rekordem.

    Ryan Crouser je hříčkou přírodyFoto Michal Beránek (Sport)

  • Femke Bolová (Nizozemsko)

    Její zaškobrtnutí těsně před cílem smíšené štafety přihrálo českému týmu nečekanou bronzovou medaili. Bolovou to ale nezlomilo. Svou hlavní disciplínu na 400 metrů překážek suverénně vyhrála a v poslední den šampionátu báječným finišem doručila zlato i s nizozemskou ženskou čtvrtkařskou štafetou.

    Femke Bolová svým pádem v podstatě darovala Česku medailiFoto ČTK / AP / Martin Meissner

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud