24. června 2012 • 08:32

Rekordman Eaton překonal Šebrleho a hlásí: Desetiboj je celý můj život

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když doběhl Ashton Eaton do cíle, objal se s bývalým světovým rekordmanem Danem O´Brienem. Právě jemu před třinácti lety sebral Tomáš Dvořák světový rekord v desetiboji. Eaton ho včera v noci na olympijské kvalifikaci v Eugene vyrval Romanu Šebrlemu a vrátil ho zpátky do amerických rukou výkonem 9039 bodů.



O´Brien měl být tím, kdo jako první v historii překoná hranici 9000 bodů v desetiboji. Olympijského vítěze z Atlanty ale vždy zastavila poslední disciplína.

Na konci dvou těžkých dnů se nikdo nedokázal vymučit na závěrečné patnáctistovce k potřebnému tempu. A právě tím se od něj Ashton Eaton liší.

A i proto je z něj teď nový světový rekordman.

„Kdybych byl ve stejné pozici, nevím, jestli bych měl odvahu dát do té patnáctistovky všechno. On si pro to ale šel. Proto je výjimečný. S touhle schopností bude neporazitelný,“ řekl O´Brien pro USA Today.

Čtyřiadvacetiletý Eaton byl brán jako kandidát na překonání historického výkonu v desetiboji už od března 2010, kdy na studentských závodech překonal světový rekord v halovém sedmiboji a na dálku tak zastínil olympijského šampiona Bryana Claye, který ve stejném termínu vybojoval titul halového mistra světa.

Eaton svůj výkon v sedmiboji výrazně vylepšil loni i letos. Na jaře si zlepšil osobní rekordy ve vrzích, které jsou stále jeho slabinou. A v pátek a v sobotu v Eugene šel od začátku vstříc sesazení Romana Šebrleho z historických tabulek.

Po úchvatných dvou dnech musel ale stejně zapnout naplno i v závěrečné patnáctistovce. Eaton to zvládl a osobní maximum 4:14,48 minuty mu přineslo světový rekord.

„Tuhle disciplínu opravdu, opravdu miluju,“ rozplýval se Eaton v cíli. „Miluju běhání a skákání. Pro ostatní to tolik neznamená, ale pro mě je to celý svět. Jsem šťastný, když dělám to nejlepší, co umím.“

Podívejte se, jak Eaton skákal o tyči ve svém prvním závodě v roce 2007:

Eaton měl celý závod před očima dvacet let starý olympijský rekord Dana O´Briena 8891 bodů.  Před posledními dvěma disciplínami se proto obrátil na svého trenéra Harryho Marru s otázkou, jaké výkony by mu na americký rekord stačily. Marra ale připomněl: „Ashtone, světový rekord…“

Pak už si dal Eaton na své myšlenky pozor.

„Věděl jsem, že další příležitost nemusím dostat,“ řekl Eaton.

A před zraky amerických desetibojařských legend O´Briena, Milta Campbella, Rafera Johnsona, Billa Toomeyho a Bruce Jennera, které přijely oslavit sté výročí desetiboje na olympiádách, to dokázal.


  Nejlepší desetiboje historie  
9039 Ashton Eaton 2012 Eugene
9026 Roman Šebrle 2001 Götzis
8994 Tomáš Dvořák 1999 Praha
8902 Tomáš Dvořák 2001 Edmonton
8900 Tomáš Dvořák 2000 Götzis
8993 Roman Šebrle 2004 Atény
8991 Dan O´Brien 1992 Talence
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud