16. dubna 2015 • 22:04

Pro Světlušku běžely tisíce lidí. Podpořili je i Vácha s Lafatou

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Při čtvrtém ročníku nočního Běhu pro Světlušku v pražské Stromovce zřejmě opět padl rekord. Potemnělý park večer zaplnily davy běžců, jejich počet se podle prvních odhadů organizátorů blížil pěti tisícům. Na trať se vydali i olympijští medailisté a mistři světa v rychlostní kanoistice Daniel Havel a Lukáš Trefil, jako hosté přihlíželi fotbalisté Lukáš Vácha a David Lafata.



Při večerním happeningu ve Stromovce světla z čelovek tisíců běžců opět prozářily Stromovku. Účastníci na startovném vybrali částku výrazně přesahující milion korun, který půjde na konto Nadačního fondu Českého rozhlasu, jež pomáhá nevidomým.

„Já jsem na takovéhle akci poprvé, atmosféra se mi hodně líbí, je to skvělá věc. Celý ten nápad světlo pro Světlušku je výborný. Obdivuju, že lidi, kteří ten handicap mají, se dokáží zapojit do života. A pro ostatní je to nejmenší je takhle podpořit,“ pochvaloval si sparťanský fotbalista David Lafata, který kvůli přípravě na sobotní ligový zápas v Liberci neběžel. „Ale jsem pro každou takovouhle akci. Mě láká i zaběhnout si i maraton, ale až skončím s fotbalem.“

Čtvrtý ročník charitativního běhu podle prvních neoficiálních odhadů zřejmě opět překonal účastnický rekord, který vloni utvořily tři tisíce běžců.

„Je vidět, že to uchvátilo hodně sportovně založených lidí, že se vybralo hodně peněz. Tyhle akce podporujeme a jsme rádi, že jsme tady,“ uvedl další sparťanský fotbalista Lukáš Vácha, který nevyloučil, že se příště běhu sám zúčastní. „Moje práce je běhání, samozřejmě trošku jiné, ale neměl bych s tím žádný problém.“

Běželi i olympijští medailisté

Mezi aktivními účastníky byli i kanoisté Daniel Havel a Lukáš Trefil, členové reprezentačního čtyřkajaku, bronzoví olympijští medailisté a loňští mistři světa.

„Je to super akce, je špičkové, že se takovéhle akce vůbec dělají a takováhle spousta lidí se toho zúčastňuje. Docela mě překvapilo, kolik je tady lidí. Nečekal jsem takový dav,“ uvedl Havel.

Na startu Běhu pro Světlušku panovala skvělá atmosféra Na startu Běhu pro Světlušku panovala skvělá atmosféraFoto Dominik Bakeš (Sport)

Kanoisti si během ve Stromovce vyplnili den volna, v současnosti jsou v plné přípravě na start sezony, v níž je už za dva týdny čeká evropský šampionát v Račicích. Cestu jim zkomplikovala jiná sportovní akce, Velká jarní cyklojízda, která v podvečer směrem k tunelu Blanka na dlouhé minuty paralyzovala části Prahy.

„Měli jsme zajímavou cestu. Dnes se projžídí Blanka na kolech, u Hlavního nádraží to bylo hodně ucpané,“ líčil Havel.

Kanoisté se vydali na kratší tříkilometrovou trať.

„Byla to jenom symbolická trojka. Za týden máme domácí kvalifikační závody, ale dnes to ničemu nevadí,“ usmíval se Lukáš Trefil. „Nikdy jsem nic takového neběžel. Je to super, paráda, překvapilo mě, kolik je tu lidí. Opravdu koukám, moc se mi to líbí.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud