Martin Hašek
19. února 2023 • 17:41

Letitý rekord je pryč! Světový výkon Kratochvílové v hale překonala Bolová

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Legendární Jarmila Kratochvílová už vlastní jen jeden světový rekord. O historický výkon na 400 metrů v hale ji v neděli připravila nizozemská běžkyně Femke Bolová, která na domácím šampionátu v Apeldoornu překonala časem 49,26 sekundy téměř 41 let starý výkon české atletky o 33 setin. „Sleduju ji docela dlouho, je to výjimečná holčina, která má předpoklady,“ reagovala Kratochvílová, jež stále drží historický čas na 800 metrů pod širým nebem.



Nemožné? Nepřekonatelné? Nizozemská atletka Femke Bolová v neděli předsudky rozdrtila na padrť. Legendární světový rekord Jarmily Kratochvílové v běhu na 400 metrů v hale překonala o víc než tři desetiny.

„Doufala jsem ve 49,5, ale 49,26, na to nemám co říct. Je to můj první světový rekord na tradiční trati,“ hodnotila Bolová. „Když jsem proběhla cílem, věděla jsem podle rámusu z publika, že mám rekord. Díky těm lidem jsem to zaběhla, ještě nikdy jsem jich tu tolik neviděla.“

Výkon Bolové propojil dvě éry světové atletiky. Kratochvílová zaběhla předchozí světový rekord v dávném roce 1982, na halovém mistrovství Evropy v Miláně získala zlato výkonem 49,59 sekundy. Její čas pak vydržel téměř 41 let.

Femke Bolová překonala 41 let starý halový světový rekord Kratochvílové na 400 m
Femke Bolová překonala 41 let starý halový světový rekord Kratochvílové na 400 m

„Bylo to příjemné, že to tak dlouho vydrželo. Nicméně jsem docela ráda, že to zaběhla Evropanka,“ reagovala Kratochvílová pro deník Sport a web iSport.cz. „Na druhou stranu, já ji sleduju docela dlouho, je to výjimečná holčina, která má předpoklady. Vždycky říkám, že se čas od času narodí výjimečný člověk, který může podávat výjimečné výkony.“

Bolová je jedna z mladých hvězd současné světové atletiky. Na 400 metrů překážek získala bronz na olympiádě 2021 a stříbro na loňském mistrovství světa. Na ME 2022 v Mnichově vybojovala hned tři zlaté medaile na hladké čtvrtce, překážkách i ve štafetě. Nedávno navíc překonala časem 1:05,63 minuty historický čas Taťány Kocembové-Netoličkové v běhu na 500 metrů v hale.

Čas Kratochvílové z Milána z března 1982 byl nejstarším běžeckým světovým rekordem v atletice. Nyní tento primát patří jejímu výkonu v běhu na 800 metrů pod širým nebem 1:53,28 z roku 1983. V technických disciplínách drží nejstarší rekord Helena Fibingerová, která v roce 1977 ve vrhu koulí dosáhla v hale výkonu 22,50 metru.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud