16. listopadu 2020 • 17:35

Agresivní hubeňour? Talent pro NBA Krejčí očima Satoranského a Bartoně

Vstoupit do diskuse
0
  • Jak vidí Víta Krejčího Tomáš Satoranský a Luboš Bartoň?Jak vidí Víta Krejčího Tomáš Satoranský a Luboš Bartoň?FOTO: koláž iSport.cz

    V noci ze středy na čtvrtek se rozhodne o jeho basketbalové budoucnosti. Vít Krejčí doufá, že pri draftu NBA zazní i jeho jméno - přestože momentálně rehabilituje vážně zraněné koleno. Spolu s ním budou každoroční výběr talentovaných mladíků pozorně sledovat i dva Krejčího mentoři: Tomáš Satoranský a Luboš Bartoň. „Sáty mi před sezonou radil, jak využívat výšku na rozehrávce," říká dvacetiletý talent Zaragozy. „A Luboš? Ten viděl víc mých zápasů, než kdokoliv jiný. Jeho rady jsou pro mě neuvěřitelně cenné," ví dobře Krejčí. Jak si vede v očích svých slavných předchůdců?

  • FYZICKÁ PŘIPRAVENOST

    Tomáš SATORANSKÝ: „Vít momentálně na NBA není připraven, ale to není žádný problém - případný zájemce bude draftovat s ohledem na budoucnost, na jeho potenciál. Potřebuje samozřejmě zesílit horní polovinu těla, stejně zamakat na stabilitě. Ale nemám o něj v tomhle ohledu obavy: tipuju, že během rehabilitace zraněného kolene pracovat přesně na tomhle."

    Luboš BARTOŇ: „Vítovi bylo nedávno dvacet let a v tomhle je sice trochu pozadu, ale to vůbec nevadí. NBA už také co se týče síly, tak fyzická jako dřív, je mnohem rychlejší, přesto pozor - to fyzično tam stále je! A tohle je jedna které musí do sebe Víťa dostat. První, co je potřeba, je, aby se dostal ze zranění, které utrpěl, a musí dominovat v ACB Lize a dalších evropských pohárech, které bude hrát se Zaragozou. A tím dominovat myslím mít větší minutáž, a ne dávat jen tři body na zápas. Nikdo nechce věčný talent a v NBA chtějí vidět, co hráč na hřišti předvede, a ne co může předvést. U některých kluků se tyto aspekty projeví dřív, třeba už v osmnácti letech, zatímco jiní jsou spíš pozdní - Víťa se řadí právě do této druhé skupiny. Ale i to je někdy lepší než hráči, kteří příliš brzo vyrostou, a pak přijde rychlý konec. Pokud to mám porovnat, je trochu opakem Luky Dončiče, který mohl už v sedmnácti hrát Euroligu. Nicméně ale neříkám, že je to špatně."

    VIDEOBLOG: Satoranského nástupce? Krejčí má na draftu NBA 60% šanci. I přes zranění
    Video se připravuje ...

  • HLAVA

    Tomáš SATORANSKÝ: „Když jsem Víťu poznal, překvapilo mě, jak to má vzhledem k věku srovnané vhlavě. Dovolím si tvrdit, že tréninkovou morálku, jako má on, mnoho Čechů nemá. Když se nevešel do výběru pro MS 2019, bylo to pro něj strašně emoční, obrečel to. Ale nevzdal to, nezahořkl - odletěl domů a hned na sobě začal makat o to víc. Proto jsem si jistý, že ho zraněné koleno ani nepřibrzdí. Dobře ví, za čím si jde."

    Luboš BARTOŇ: „V tomhle se za poslední rok a půl hodně posunul. Nakouknul do seniorského basketbalu, jeden rok byl už plně zakomponovaný v prvním týmu Zaragozy... Basketbal miluje, stále na sobě pracuje a je pilný - to jsou parametry, které mu pomohou ještě výš. Sám vám sice také řekne, že je pořád co zlepšovat. Co týče NBA, ACB Ligy nebo Euroligy, musí být mentalita na úplné top úrovni, nyní je však čas se vykurýrovat a připravit se na další sezónu, ať už bude draftovaný, nebo ne."

    Talent basketbalové Zaragozy Vít Krejčí očekává draftFoto Casademont Zaragoza (Esther Casas)

  • TAJNÝ TRUMF

    Tomáš SATORANSKÝ: „Lidi ho vnímají jako hubeňoura, ale já myslím, že to může být právě jeho výhoda. Víte, koho mi připomíná nejvíc? Rudyho Fernandeze, šikovné španělské křídlo, které si udělalo dobré jméno i v NBA. Ten taky neměl žádné kilo navíc. Tyhle typy ale dobře vědí, jak svoje tělo využívat - jsou rychlí a energičtí. A u Víti je obrovské plus jeho soutěživost, jeho hlad."

    Luboš BARTOŇ: „Rozhodně disponuje věcmi, které ostatní nemají: třeba jeho výška. Tím, že má jako rozehrávač dva metry, může vidět víc věcí a je rovněž schopný dát přihrávku snadněji než někdo, kdo má třeba 185 centimetrů. Neříkám ale, že je Víta jen rozehrávač - jeho pozice je spíš 2,1, tzv. combo guard, a to mu také dává víc možností směrem do budoucna."

    Talent basketbalové Zaragozy Vít Krejčí očekává draftFoto Casademont Zaragoza (Esther Casas)

  • OBRANA

    Tomáš SATORANSKÝ: „Tohle mě na něm zaujalo nejvíc a hned mi byl sympatický: když jsme s národákem trénovali před MS 2019, šel tvrdě po mně. Nedělal si žádnou hlavu ztoho, že brání nějakého Satoranského z NBA. Chtěl mi to co nejvíc znepříjemnit, nedal mi nic zadarmo, byl namotivovaný. Má dlouhé ruce a v obraně dovede být dost nepříjemný."

    Luboš BARTOŇ: „Po obranné stránce je velmi slušný. Je agresivní, pohyblivý, aktivní a má dlouhé ruce - to jsou skvělé parametry. Zároveň je ale ještě potřeba hrát chytře. Stále se totiž občas dostane do situací, kdy mu pískají někdy zbytečné fauly. Tohle je dané věkem a tím, že na této úrovni hraje teprve rok a stále získává zkušenosti. Až je ale získá, mohl by být v obraně podobný jako Vojta Hruban.'

    Talent basketbalové Zaragozy Vít Krejčí očekává draftFoto Casademont Zaragoza (Esther Casas)

  • OFENZIVNÍ REPERTOÁR

    Tomáš SATORANSKÝ: „I když může hrát na rozehrávce, já Vítka vidím spíš jako křídlo: má mentalitu střelce, chce dávat koše. Ale pozor - i tak čte velmi dobře hru, díky svým dvěma metrům má přehled. Je pohyblivý a dynamický. Řekl bych, že i díky tomu má na draftu dobrou šanci. Evropané teď mají obecně v NBA dobré jméno a kluk, který ve dvaceti hraje španělskou ligu, je samozřejmě ohromně zajímavý."

    Luboš BARTOŇ: „Rozhodně by měl víc rozvíjet střelbu z driblingu a nezbytně zlepšit střelbu v rozích - tzv. catch and shoot. Je nutné, aby když k němu přilétne balon, bylo jeho procento střelby za tři body ke čtyřiceti. Na druhou stranu je dobrý v tahu na koš, kdy dobře shazuje balon a nachází spoluhráče. Tohle je i jedna z věcí, kterou mu kladu na srdce: být agresivnější směrem na koš! Tím totiž na sebe naláká i obranu a o to bude mít snadnější přihrávky"

    Talent basketbalové Zaragozy Vít Krejčí očekává draftFoto Casademont Zaragoza (Esther Casas)

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud