Jan Jaroch
28. února 2023 • 16:55

Dlouhé nehty jako špinavá zbraň. Tak bolí být hvězdou NBA, Jokič nebrečí

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sebepoškozuje se? Nebo se popral s medvědem? Tak dramaticky dnes vypadají paže Nikoly Jokiče, nejužitečnějšího hráče posledních dvou sezon NBA. Mýtus, že je basketbal bezkontaktní sport, už vzal dávno za své. Ale tohle? Srbskému géniovi pod koši se dostává od obránců tak brutální péče, že se množí hlasy, aby rozhodčí začali kontrolovat hráčům délku nehtů.



Po All Star pauze začíná jít do tuhého, týmy NBA s blížícím se play off utahují šrouby a basketbal se stává ještě fyzičtějším. Doslova na vlastní kůži to poznává Nikola Jokič, 211 centimetrů vysoký a 130 kilo těžký Srb. Po posledních utkáních jsou jeho ruce samý šrám a jizva, jak ukazují obrázky denverského fotografa Ryana Greena.

Během nedělního mače v Memphisu musela být zastavena hra a Jokič byl odvolán ze hřiště, aby mu týmový lékař ošetřil hluboký škrábanec, jenž mu způsobil Jaren Jackson Jr. po intenzivní strkanici pod košem. Jokiče, jenž letos v zápasech průměrně sbírá 24,8 bodu, 11,7 doskoku a 10 asistencí a směřuje za třetí trofejí MVP v řadě, ale jen tak něco neodradí.

„Upřímně řečeno jsem se pral se staršími bráchy, už když mi byly čtyři roky. A vydržím to hodně dlouho,“ řekl nevzrušeně v rozhovoru pro ESPN. Jokičovi o deset let starší bratři Nemanja a Strahinja jsou stejnými pořízky jako on. Jejich „výchova“ přispěla k tomu, že je dnes srbský obr ceněný i pro svou odolnost. Na rozdíl od slovinského kolegy Luky Dončiče se během zápasů nevzteká, nereklamuje fauly u rozhodčích.

Přesto mnozí fanoušci poukazují na to, zda již nebyla překročena hranice únosné fyzické hry. Hluboké šrámy, jež má Jokič na těle, jsou způsobeny dlouhými nehty obránců. Jde o jednu ze špinavých hráčských taktik, která přežívá dodnes. V přípravných kempech, kdy basketbalisté nastupují proti vlastním spoluhráčům, si nehty stříhají. Jak však vypukne sezona, slouží některým coby zbraň.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud