1. července 2022 • 08:35

Rekordní smlouva v historii NBA! Jokič si vydělá více než 6 miliard

Autor: ČTK, mas, inf
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dvojnásobný nejužitečnější hráč NBA Nikola Jokič se dohodl s Denverem na rekordní smlouvě, během pěti let si vydělá 264 milionů dolarů (téměř 6,3 miliard Kč). Sedmadvacetiletý srbský basketbalista získá nejlukrativnější kontrakt v historii ligy.



Začne platit od příští sezony 2023/24, kdy dostane Jokič podle zámořských médií 46,6 milionu dolarů. Příjem se mu poté každým rokem zvýší a v poslední sezoně 2027/28 by měl srbský pivot inkasovat 61,5 milionu dolarů.

Jokič jako třináctý basketbalista v historii získal dvakrát za sebou cenu MVP. V minulém ročníku zaznamenal průměry 27,1 bodu, 13,8 doskoku a 7,9 asistence a stal se prvním hráčem, jenž překonal v sezoně hranice 2000 bodů, 1000 doskoků a 500 asistencí.

Na podzim se Jokič představí v Praze na mistrovství Evropy. Úřadující vicemistři Srbové budou soupeřem českého týmu v základní skupině 3. září. S Denverem vypadl Jokič v této sezoně NBA v prvním kole play off s pozdějšími mistry z Golden State, loni ve druhém (s Phoenixem).

Krátce po otevření trhu s volnými hráči získal podobně lukrativní smlouvu i rozehrávač Bradley Beal. Washington udržel svoji oporu pětiletým kontraktem na 251 milionů dolarů a společně vstoupí do jedenácté sezony. Tu předchozí Bealovi ukončila už v únoru operace zápěstí.

Na 224 milionů dolarů si přijde Karl-Anthony Towns v Minnesotě, s kterou se dohodl na čtyřletém prodloužení smlouvy od sezony 2024/25. Šestadvacetiletý pivot a první hráč draftu z roku 2015 si tím pádem v příštích šesti letech vydělá 295 milionů dolarů. Za zcela stejných podmínek přistoupil na budoucí pokračování kontraktu i rozehrávač Phoenixu Devin Booker. Serveru ESPN to sdělila agentka obou hráčů Jessica Holtzová.

Druhý hráč draftu z roku 2019 Ja Morant se dohodl na pokračování ve Phoenixu a pětileté prodloužení nováčkovské smlouvy mu zaručuje 193 milionů dolarů. Částka se za určitých podmínek může vyšplhat až na 231 milionů, uvedla ESPN.

VIDEO: Jokič je v TOP5 hráčů NBA podle Satoranského

TOP 5 hvězd NBA podle Satoranského. Kdo se nejhůř brání? A kdo ho chválil?
Video se připravuje ...

Trash talk? Už to na mě v NBA taky zkoušeli, přiznává Krejčí
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud