Ivo Pospíšil
7. června 2013 • 11:20

VIDEO: Neskutečný koš! Parker rozhodl o první finálové výhře nad Miami

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
Bojovník Šín, tvář nového Baníku. Čím připomíná Ševčíka a kde má strop?
VŠECHNA VIDEA ZDE

To se hned tak nevidí. Dramatický duel, plné ochozy a rozhodující střela, již basketbalista vypustí v poslední možné chvíli. A rozhodne! Přesně to v prvním finále NBA mezi Miami a San Antoniem předvedl hostující Tony Parker, který pět sekund před koncem (avšak v poslední chvíli, kdy střílel před uplynutím limitu) zlomil odpor mistra a po výhře 92:88 dostal Spurs do vedení v sérii 1:0.



V tom zápase jich nastřílel celkem jednadvacet. K tomu nabral i dva zisky a šest asistencí. Jenže poslední dva body udělaly z francouzského rozehrávače San Antonia hrdinu prvního finále NBA.

Do konce utkání zbývalo necelých šest vteřin, když se Parker snažil při vedení svého týmu o dva body ušetřit co nejvíce času a zaútočit jak jen půjde nejpozději.

Vyplnil to do puntíku až neskutečně.

Dlouho dribloval, dokonce i podklouzl, ale následně se obtočil kolem LeBrona Jamese a v poslední setině limitu na střelbu odhodil míč z ruky. Ten po kontaktu s obroučkou zapadl do koše a znamenal zvýšení náskoku na 92:88. Stejným výsledkem pak i zápas skončil.

„Viděl jsem to dvakrát a stále nevím, zda to stihl,“ přiznal i komentátor zápasu a kouč Miami Eric Spoelstra po zápase krčil rameny: „Skutečně to vypadalo, že už má míč v držení šestadvacet vteřin.“

VIDEO | Parkerův neuvěřitelný koš

Nejde jim to zazlívat, to, že Parker se stihl zbavit míče ještě před skončením limitu, potvrdily až rozsekané opakované záběry. „Tony v té pozici udělal snad všechno dobře a pro nás všechno špatně,“ povzdechl si jen LeBron James.

Bylo to dost šílené, smál se hrdina

Tony Parker už má v play off bilanci 22,9 bodů na zápas a jeho dynamika a kreativita je pro hru San Antonia klíčová. Pomohla i proti jinak tvrdému Memphisu Grizzlies ve finále Západní konference. Francouzský basketbalista se tak už nyní zařadil mezi kandidáty na cenu MVP finálové série.

Tony Parker se v jednu chvíli sice ocitl na zemi, pak ale dokázal dát rozhodující koš. San Antonio tak vede ve finále NBA nad Miami 1:0 Tony Parker se v jednu chvíli sice ocitl na zemi, pak ale dokázal dát rozhodující koš. San Antonio tak vede ve finále NBA nad Miami 1:0Foto Reuters

„No, byla to dost šílená hra, to uznávám,“ usmál se, když měl vyprávět o své akci. „Asi třikrát nebo čtyřikrát jsem si myslel, že už jsem ten balon ztratil. Ale jakmile jsem míč odhodil, věděl jsem, že to dobře dopadne,“ vyprávěl.

A jeho kouč Gregg Popovich před novináři jen doplnil: „Měli jsme štěstí. Několikrát to vypadalo, že už o míč přijde, ale vždycky ho získal zpátky. Ale zkusil to a byl za to odměněn.“

Miami v čele s hvězdnými LeBronem Jamesem, Dwyanem Wadem či Chrisem Boshem se už totiž na odpověď nezmohlo. A od začátku finálové série tak musí dotahovat.

Druhé utkání je na programu v noci z neděle na pondělí.

VIDEO | Podívejte se na sestřih prvního finále NBA

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud