Jiří Punčochář
26. října 2013 • 07:30

Veselý na druhé koleji? Washington bere polského pořízka Gortata

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZUJEME - Pár dní před začátkem nové sezony v NBA vyrostla ve Washingtonu nová konkurence pro Jana Veselého. Wizards ve snaze udělat vše pro postup do play off angažovali z Phoenixu polského pivotmana Marcina Gortata, bývalého finalistu soutěže s Orlandem. Pro českého hráče to neznamená nic než další komplikace.



Nejistota, zda si Washington pojistí Jana Veselého uplatněním opce na sezonu 2014/15, se s koncem října zvyšuje. Mlha se však aktuálně vznáší už nad sezonou nadcházející. Marcin Gortat nepřichází do Washingtonu s kontraktem na 7,7 milionu dolarů na lavičku. Pro Veselého to bude zdatný soupeř.

Marcin Gortat
Věk: 29
Výška: 211 cm
Váha: 109 kg
Kariéra v NBA: Orlando (2007-10), Phoenix (2010-13)

„Viděli jsme dobrou šanci posílit naši přední linii. Gortat nemá jen centimetry, je i dobrý. Solidní hráč pro ofenzívu se stal dostupným a my jsme toho využili,“ vysvětlil Ernie Gruenfeld, prezident Washingtonu Wizards.

Za Gortata dal Emeku Okafora, toho času zraněného bez přesného data návratu, a výběr v 1. kole draftu 2014. Dostal ještě Shannona Browna, Malcoma Lee a Kendalla Marshalla, o ty však podle zámořských médií zájem nemá a pošle je dál. Potřebuje hlavně Gortata.

„Gortat/Nene, to se mi líbí,“ tweetoval Polák krátce po oznámení trejdu. Tak by to mělo i vypadat na hřišti, Gortat na pozici pět, Nene trochu dál od koše.

Jan Veselý nastupoval z lavičky náhradníků v pěti ze sedmi přípravných zápasů a zdá se, že nejnovějším tahem Wizards je tato jeho role nejméně pro začátek sezony stanovena.

Angažováním „Polského kladiva“ Washington ukazuje, že do play off se potřebuje letos dostat stůj co stůj. S Gortatem totiž nejen posiluje, ale i riskuje. Gortat bude po sezoně volným hráčem, obětovat za něho vysoký výběr v draftu se tedy může zdát krátkozraké. Nicméně Gruenfeld nemá na co čekat. I jemu po sezoně vyprší smlouva, stejně jako kouči Randy Wittmanovi. Úspěch potřebuje teď.

Na nedávném mistrovství Evropy Veselý svého polského konkurenta zastínil, ve vzájemném zápase exceloval. V NBA si ale vede se sedmi odehranými sezonami na kontě daleko lépe Gortat.

Pro Washington se hodí do rychlé hry s rozehrávačem Johnem Wallem podobně dobře jako Veselý. S tím rozdílem, že má lepší střelbu. Wizards do NBA vstoupí 30. října zápasem v Detroitu. A list Examiner v návaznosti na Gortatův příchod dokonce sestavil potenciální dvě pětky Wizards bez Veselého...

Televizní stanice CSN Washington v noci na sobotu informovala o tom, že opci pro sezonu 2014/15 Wizards v případě Jana Veselého nevyužijí a neučiní tak ani v případě dalšího talentu z předloňského draftu Chrise Singletona. Oba si mohou i tak vybojovat prodloužení smlouvy, ale už za méně peněz, než jim garantuje ta původní. U Veselého by to pro danou sezonu znamenalo 4,23 milionu dolarů, zhruba 78,8 milionu korun.

Srovnání loňských statistik Gortata a Veselého v NBA
Marcin Gortat   Jan Veselý
11,1 bodů na zápas 2,5
8,5 doskoků na zápas 2,4
52,1 % střelba z pole 50 %
65,2 % trestné hody 30,8 %
30:40 minut na zápas 11:40

Sestava Washingtonu podle listu Examiner
Základní pětka náhradníci
John Wall Eric Maynor
Bradley Beal Glen Rice jr.
Martell Webster Trevor Ariza/Otto Porter jr.
Nene Al Harrington
Marcin Gortat Kevin Seraphin
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud