22. ledna 2014 • 14:14

Hvězda táhne vzhůru USK i sebe. Palauová už je třetí v historické tabulce

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Do Prahy šla se špetkou pochybností. Věděla o tom, že basketbalistkám USK se nedaří naplňovat cíle, sama o nich řekla: „Byl to takový divný klub.“ Španělská veteránka Laia Palauová (34) v něm však brzo našla svoje štěstí. Týmu pomohla k výborným výsledkům v Eurolize a sobě k posunu historickým pořadím soutěže v asistencích. Už je na třetím místě.



Přihrávky, to je základ její hry. Trenérka Natália Hejková dobře věděla, proč tuhle osobitou hráčku chce do sestavy. Laia Palauová dělá na palubovce hodně věcí výborně a přihrávky do volných střeleckých pozic patří k tomu nejlepšímu.

„Hráčky obvykle rády střílejí. Já nemusím. Mám na ploše čtyři hráčky, které chtějí vystřelit, a dávkuji jim míče. Ony jsou šťastné, mají dost střel, žádná si nezačne myslet, že dlouho neměla míč a nezačne střílet, kdy na to nemá pozici, jen aby si něco vynahradila,“ popisuje svoje krédo španělská reprezentantka, ověnčená úspěchy. Vyhrála Euroligu, mistrovství Evropy, zahrála si na světových šampionátech i olympiádě.

Nyní svoje umění předvádí v USK Praha. Sezonou dosud tým pod její taktovkou prochází s jedinou porážkou, dnes doma od 18 hodin hostí v dalším důležitém utkání Spartak Moskva. Do play off už má postup jistý, teď jde o udržení pozice pro rozhodující zápas osmifinále doma. A následně postup mezi posledních osm.

Nejvíc asistencí v historii Euroligy:

Dalma Iványiová - 957
Andrey Sauretová - 745
Laia Palauová - 675*
Iveta Bieliková - 668
Celine Dumercová - 661*
* dosud stále hrají Euroligu

Palauová v sedmi zápasech třikrát rozdala deset a víc asistencí, jejím maximem je třináct. Je zároveň nejvytěžovanější hráčkou soutěže.

Trenérka Hejková si přínos letošní posily nemůže vynachválit.

„Její příchod k nám je obrovským přínosem pro obě strany. Je jednoznačný lídr, ona to cítí a ví a její výkony tím jdou ještě nahoru. Je to jeden z důvodů, proč se naše výkonnost v letošní sezoně tak zlepšila. V týmu je pohoda, máme hráčku, která vyznává kolektivní basketbal. Dělá pozitivní náladu mimo hřiště a na něm v tréninku je velký pracant,“ říká o basketbalistce, se kterou spolupracovala už ve španělské Valencii.

Nejnověji Palauová poskočila v ženské Eurolize na třetí místo v historické tabulce asistencí, má jich už 675. Shodou okolností předstihla slovenskou legendu Ivetu Bielikovou, kterou Hejková také trénovala – v Ružomberku.

Ten dokázal Euroligu vyhrát vícekrát. Pro USK je to zatím těžko dosažitelný sen. Letos se mu však přibližuje zatím nejvíc.

I kvůli Palauové, jejíž dalším mottem je: „Co udělám, když vidím, že některá hráčka hraje moc sobecky? Prostě jí nepřihraju.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud