13. května 2015 • 14:19

Děčín jako Litvínov: fotka u koně i vzpomínka na legendu

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Kapitán Vrána o pátých mistrovských oslavách v Třinci v řadě: To se nikdy neomrzí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tažení hokejistů Litvínova motivuje ve finále basketbalové Kooperativa NBL mužstvo z Děčína. Před sérií na tři vítězství, která začíná dnes v 17.30 na hřišti vysokého favorita z Nymburka, si nechali podobně jako Litvínov udělat fotku v Praze na Václavském náměstí a stejně jako Litvínov věnoval titul Ivanu Hlinkovi mají i basketbalisté motivaci v podobě legendy, která již není mezi živými.



Na tu nečekanou atrakci „pod koněm“ v centru Prahy si hlavně hokejoví fanoušci vzpomenou. Během cesty z Třince, kde vyhráli titul, se tam zastavili borci z Litvínova a triumfálně na Václavském náměstí vystoupili z autobusu.

Jejich nápad převzali basketbalisté Děčína, kteří se během letošního play off litvínovským příběhem povzbuzuje. Děčín je v ligovém finále poprvé v historii, čekal sedmdesát let. A tak jeho hráči uvažovali: „Kolem nás Litvínov má titul, Chomutov postoupil do hokejové extraligy, volejbalový Liberec je taky mistrem. Chceme je napodobit.“

Pro Děčín spočívá napodobení už v postupu do finále, po němž snil dlouhou dobu. V boji o titul je mužstvo skoro až outsiderem. Nymburk má jedenáct titulů v řadě a jde si pro další.

Hráči Děčína na Václavském náměstí.Foto Facebook: Koubasket

„Samozřejmě Litvínov měl větší šanci dosáhnout až na vrchol. U nás je ta šance mnohonásobně menší. Pro nás je už finále zlomovým okamžikem kariér,“ připomíná děčínský kapitán Jakub Houška. Přesto říká: „Paralela tam je.“

Vzhledem k tomu, že paralela se probírala i mezi hráči v děčínské hospodě, kde parta basketbalistů zapíjela postup do finále, od nápadu k činům daleko.

„Od trenéra jsme za postup dostali volno, neměli jsme co dělat, tak jsme si zajeli udělat radost. Vyfotili jsme se, dali fotku na internet a hned mi píše litvínovský hokejista Michal Trávníček: vy jste v Praze? My ještě pořád taky!“ směje se při vzpomínání na další z pověstných děčínských nápadů Houška.

Tímhle je jeho mužstvo pověstné. Pro fanoušky na plese uspořádá spartakiádu, travesti show, video s přáním do nového roku v ledové vodě v díře vysekané v ledu. Co sezona, to překvapení. Tohle vyšlo ideálně.

Nejen sáhnutím po historickém úspěchu je v Děčíně podobné jako v Litvínově. Na místě v myslích, kde měli hokejisté Ivana Hlinku, mají basketbalisté Slavomíra Bednáře. Neúnavného propagátora děčínského basketbalu, který byl u založení klubu a po ligovém finále toužil celý svůj život. Vloni ve věku 91 let zemřel.

„Přijeli jsme v jedenáct večer ze zápasu a on čekal na technický zápis, dělal nám kroniku, vývěsky ve městě, všechno. To byl člověk, který si finále nejvíc z Děčína zasloužil, nejvíc ho chtěl. Úžasný člověk, který pro basketbal dýchal. Bohužel přišlo až po jeho odchodu, ale já věřím, že může být taková síla, která nám pomáhala, že jsme hráli i pro něho,“ přiznává Houška.

Velké emoce cloumají nejen s ním. Děčín basketbalem žije, semifinále bylo za několik minut vyprodané, další fanoušci se dívali na velkoplošné obrazovky. Finále už se bude v pondělí hrát na zimním stadionu pro pět tisíc lidí.

„Teď je všechno takové živější, protože jak je Děčín malej, tak je úžasné sledovat lidi v něm, že k nám mají najednou ještě blíž než dřív. Nejsou to jen lidi, kteří chodí na basketbal, uvědomují si to i ti, kteří na zápasy nechodí. Děčín v tomto drží při sobě. Pak si člověk ještě víc uvědomí, co náš klub pro tohle město dokázal,“ pyšní se Houška.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud