20. května 2015 • 22:15

FOTO: Nymburk v extázi! Mistry rozparádila unikátní trofej

Autor: ČTK, iSport.cz, bke
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Basketbalisté Nymburku sice slaví český titul už podvanácté v řadě, na letošní oslavy ale určitě nezapomenou. Po výhře nad Děčínem 96:59 převzali zcela novou trofej pro mistry Kooperativa NBL. Česká basketbalová federace nechala vzhledem ke změně generálního partnera vytvořit nový pohár, který boří představu o konvenční podobě ceny pro šampiony. A boří ji výrazně.



Basketbalisté Nymburku se s novou trofejí nepárali a Jiří Welsch, který "pohár" převzal, divákům brzy ukázal, co mu připomíná.

 Válcovitá trofej se dvěma basketbalovými míči je především širší než vyšší. "Mým záměrem bylo, aby s pohárem mohla manipulovat širší část týmu. Proto jsem zvolil horizontální formu," vysvětlil autor návrhu Vojta Adamec, student Akademie výtvarných umění v Praze.

 Trofej váží 22 kilogramů, většinu tvoří vlastní válcový pohár, vyrobený z niklované mosazi. Plastové polokoule, znázorňující míče, spojuje rotační osmistěn, který je připraven pro štítky se jmény vítězů. 

Před začátkem utkání byla představena nová trofej pro vítěze soutěže.
Před začátkem utkání byla představena nová trofej pro vítěze soutěže.

"Výroba byla technologicky hodně náročná. Museli jsme řadu věcí vymýšlet a přijít na know-how, aby vše mělo parametry hmotnostní, praktické a také dobře vypadalo a hlavně se to dalo vyrobit," dodal Adamec. 

Autor počítal i s tím, že při oslavách dostává pohár pořádně zabrat a často dochází k poškození. "Nedělám si zkreslený obrázek, že se při oslavách pohár nepoškodí. Vymysleli jsme to ale tak, aby byl pohár odolný a zároveň byly všechny komponenty demontovatelné a daly se opravit či vyrobit znovu," řekl Adamec.

Podle hráčů by však trofej neměla trpět. "Nedá se z ní pít ani moc manipulovat, jen se s ní vyfotit. Je zajímavá a je to unikát. Ta předchozí zase byla obrovská, větší než Stanley Cup," řekl nymburský veterán Luboš Bartoň.

"Šampaňské se z toho pít nedá, ale to nevadí, z flašky chutná taky dobře," doplnil ho Jiří Welsch. "Nikdy jsem takovou trofej neviděl. Je jednoznačně lehčí než ta minulá, jeden člověk ji může zvednout. Je to originální, snad se ujme a bude na nich více zářezů Nymburka," dodal.

Kromě trofeje proběhlo při rozhodujícím finálovém zápase představení nové hymny soutěže pro příští ročník. Jejím autorem je DJ Wich, přední postava česko-slovenské hip-hopové scény. Nechal se při ní inspirovat typickými basketbalovými zvuky - driblinkem a pískáním bot při pohybu na palubovce

O NOVÉ TROFEJI

Datum dokončení: květen 2015

Průměr válce: 31 cm + 3cm ozdobné polokoule na obě strany

Délka: 80 cm

Váha: 22 kg (pohár 15 kg + podstavec 7 kg)

Použitý materiál: pozinkovaný mosaz a plast

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud