9. října 2019 • 12:35

Logo Houstonu? Nežádoucí, mizí ze zdí i aut. Čína se mstí za jeden tweet

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čínská státní média dnes obvinila NBA z podpory násilí a propagace "separatistického snu", jak označila několik měsíců trvající prodemokratické protesty v Hongkongu. Mezi Čínou a elitní severoamerickou basketbalovou ligou se na konci minulého týdne rozhořel spor ohledně tweetu generálního manažera Houstonu, který mezitím přerostl v diplomatickou při a způsobil odliv fanoušků, zrušení přenosů přípravných zápasů NBA v čínské státní televizi a omezení propagačních akcí ligy. Po Twitteru navíc kolují záběry, jak v Šanghaji mizí z aut a zdí loga Rockets. 



 

Tweet, který vyvolal pohoršení mezi čínskými basketbalisty, fanoušky i úřady, zveřejnil generální manažer Houstonu Rockets Daryl Morey na sociálních sítích v závěru minulého týdne. Vyzval v něm k podpoře hongkongských obyvatel při pátečních protestech za demokratizaci systému města pod čínskou správou.

Ačkoli Morey tweet rychle smazal a následně se omluvil, za jeho právo vyjádřit svůj názor se postavil komisionář NBA Adam Silver. Podle něj NBA nepřísluší usměrňovat, co hráči, zaměstnanci a vlastníci týmů říkají. "Je nevyhnutelné, že lidé z opačných konců světa - včetně Spojených států a Číny - mají na různá témata různé názory. Úlohou NBA není tyto rozdíly posuzovat," uvedl Silver.

Právě do Silvera se proto dnes opřela čínská média. Úvodník oficiálního anglicky psaného deníku China Daily odsoudil komisionářův "bezostyšný souhlas s Moreyho tweetem, podporujícím separatisty". "Pokud si Silver myslí, že podpora bezohledného násilí, ke kterému se uchylují radikální hongkongští protestující...je podpora svobody vyjadřování, taky by se měl zamyslet znovu," píše se v úvodníku.

Manažer Houstonu Rockets Daryl MoreyFoto Reuters

Čínský oficiální deník The Global Times uvedl, že Silver podlehl politickému nátlaku a NBA se chová k čínskému trhu s arogantní lhostejností. "Tweetovat urážky vůči čínskému lidu před sérií propagačních akcí NBA ukazuje nedostatek intelektu, respektu a odpovědnosti," napsal list.

Stejný deník připomněl, že pro Číňany je Hongkong stejně citlivým tématem, jakým jsou teroristické útoky z 11. září 2001 pro Spojené státy, a neměl by se proto brát na lehkou váhu. V důsledku teroristických útoků ve Spojených státech v roce 2001 zemřelo 2996 lidí, zatímco během hongkongských demonstrací byly doposud desítky lidí zraněny, nikdo však nezemřel, podotkla agentura Reuters.

Moreyho vyjádření rozčílilo sponzory, média i představitele basketbalu v zemi, kde basketbal sleduje 500 milionů fanoušků a která do NBA investuje miliardy. Zámořská liga je v Číně velmi populární od doby, kdy právě Houston Rockets angažovali v roce 2002 hvězdného pivota Jao Minga, současného prezidenta Čínské basketbalové federace.

NBA má v Číně několik dohod s televizemi a internetovými médii, týmy tam hrávají exhibiční zápasy pravidelně už od roku 2014. Moreyho tweet již vedl ke zrušení charitativní akce na základní škole v Šanghaji, město se rozhodlo zrušit také na dnešek naplánovaný otevřený trénink Brooklynu Nets.

Logo Houstonu Rockets zmizelo i z osobního automobilu.
Logo Houstonu Rockets zmizelo i z osobního automobilu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud