8. října 2019 • 13:55

Čínská televize zrušila vysílání přípravy NBA, naštval ji tweet o Hongkongu

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čínská státní televize CCTV oznámila, že ruší přímé přenosy z přípravných basketbalových zápasů týmů NBA, které jsou v tomto týdnu na programu v Šanghaji a Šen-čenu. Důvodem je kontroverzní tweet generálního manažera Houston Rockets Daryla Moreyho, který minulý týden na sociální síti podpořil protivládní demonstrace v Hongkongu. Morey později příspěvek smazal a Číně i čínským fanouškům se omluvil.



„Věříme, že jakékoliv prohlášení, které zpochybňuje národní suverenitu a sociální stabilitu, nespadá do oblasti svobody projevu,“ uvedla televize v prohlášení. Podle AFP se navíc televize chystá přehodnotit veškerou spolupráci s NBA. V Číně se ve čtvrtek a v sobotu utkají v rámci přípravy Los Angeles Lakers s hvězdným LeBronem Jamesem a Brooklyn Nets.

Tweet, který vyvolal pohoršení mezi čínskými basketbalisty, fanoušky i úřady, Morey zveřejnil na sociálních sítích v závěru minulého týdne. Vyzval v něm k podpoře hongkongských obyvatel při pátečních protestech.

Obyvatelé Hongkongu manifestují již několik měsíců. Původně požadovali stažení návrhu zákona o vydávání osob podezřelých ze spáchání trestného činu do pevninské Číny, protesty ale přerostly v obecnější požadavky na demokratizaci systému.

Moreyho vyjádření rozčílilo sponzory, média i představitele basketbalu v zemi, která do NBA investuje miliardy. Zámořská liga je v Číně velmi populární od doby, kdy právě Houston Rockets angažovali v roce 2002 hvězdného pivota Jao Minga, současného prezidenta Čínské basketbalové federace.

„Nechtěl jsem, aby můj tweet urazil fanoušky Rockets a mé přátele v Číně,“ napsal Morey. "Chtěl jsem pouze vyjádřit jednu myšlenku, založenou na jednom výkladu jedné složité události. Od té doby jsem měl tu možnost vyslechnout a posoudit další hlediska,“ napsal Morey na twitteru.

Celebrity a fanoušci nicméně kvůli Moreyho vyjádření odříkávají účast na exhibičních zápasech. Zrušena byla krátce před zahájením i charitativní akce NBA na základní škole v Šanghaji. Konání samotných zápasů by ale ohroženo být nemělo.

Moreyho omluva naproti tomu vyvolala vlnu nevole na Západě, kde NBA udržuje pověst instituce, která podporuje svobodu projevu a diskuzi politických a společenských témat, píše list the New York Times. Za Moreyho se postavil také komisionář NBA Adam Silver, podle kterého má generální manažer plné právo uplatnit svobodu vyjadřování.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud