23. října 2019 • 08:36

Obhájci z Toronta na úvod NBA zdolali New Orleans, LA derby ovládli Clippers

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Obhájci titulu z Toronta zdolali v zahajovacím zápase 74. ročníku basketbalové NBA ve slavnostní atmosféře před svými fanoušky New Orleans 130:122 po prodloužení. Hosté se museli obejít bez jedničky letošního draftu Ziona Williamsona, který se zotavuje po operaci menisku. V losangeleském derby zvítězili domácí Clippers, vedení Kawhim Leonardem, jenž v uplynulé sezoně dotáhl torontské Raptors k titulu, nad Lakers s LeBronem Jamesem 112:102.



Raptors v prvním klání nové sezony dovedli k výhře Fred VanVleet, autor 34 bodů a sedmi asistencí, a Pascal Siakam. Pětadvacetiletý Kamerunec, jenž nedávno podepsal čtyřleté prodloužení smlouvy v hodnotě 130 milionů dolarů, se sice vyfauloval, předtím ale stihl soupeři nasázet rovněž 34 bodů, k nimž přidal 18 doskoků.

"Pascal a Freddy tvoří naše mladé jádro. Právě oni nás potáhnou kupředu," pochvaloval si rozehrávač Kyle Lowry, který nastřádal 22 bodů, ale přitom trefil jen čtyři z patnácti střel. Toronto vstup do sezony zvládlo, ačkoli se v létě muselo otřepat z velké rány - Leonard, nejužitečnější hráč finále, se rozhodl jako volný hráč podepsat smlouvu s Clippers. Střelec Danny Green pak odešel do Lakers.

Duel rozhodla torontská šňůra 8:0 v prodloužení. Hosté se při absenci talentovaného Williamsona, jenž bude chybět šest až osm týdnů, spoléhali na Brandona Ingrama, který nastřílel 22 bodů. JJ Redick přidal 16 bodů a s 15 body a deseti doskoky se solidně uvedl Josh Hart, jenž byl součástí "balíčku" hráčů, kteří zamířili do New Orleans v rámci červencové výměny za hvězdného Anthonyho Davise.

Ten byl jednou z hlavních postav druhého duelu úterní noci, v němž se v Los Angeles střetli místní Clippers a Lakers. V ostrém debutu nastřádal Davis 25 bodů a deset doskoků, nakonec to však jeho týmu nebylo nic platné. Soupeře táhl za vítězstvím Leonard, autor 30 bodů, šesti doskoků a pěti asistencí.

"Skvělý pocit. Mám v sobě spoustu emocí, ale hlavně jsem rád, že jsme to zvládli," pochvalovala si největší letní posila Clippers. Lakers, kteří v utkání vedli až o 11 bodů, se stal osudným mimo jiné fakt, že v posledních dvou minutách povolili soupeři tři útočné doskoky.

Za Leonardem nastřílel 21 bodů nejlepší náhradník minulého i předminulého ročníku NBA Louis Williams, 17 bodů přidal Montrezl Harrell. Davisovi na druhé straně sekundovali nejlepší střelec Lakers Green, který zaznamenal 28 bodů, když trefil sedm z devíti trojek, a James. Ten nasbíral 18 bodů, devět doskoků a osm asistencí, trefil nicméně jen sedm z 19 střel z pole.

NBA:
LA Clippers - LA Lakers 112:102,
Toronto - New Orleans 130:122 po prodl.

Los Angeles Lakers v prvním zápase letošní sezony proti Los Angeles Clippers
Los Angeles Lakers v prvním zápase letošní sezony proti Los Angeles Clippers

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud