Ivo Pospíšil
21. dubna 2020 • 04:45

Nový Saty, co chce zaujmout. Kdo je Vít Krejčí, který míří na draft NBA

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

Říkají o něm, že je nový Tomáš Satoranský. A on se tomu přirovnání nebrání. „Je to naopak čest,“ říká Vít Krejčí. Také basketbalový rozehrávač. Též vysoký kolem dvou metrů. Načež i on uspěl ve Španělsku a teď zamíří na draft NBA! „Jeho jméno rezonuje v USA velice dobře,“ tvrdí jeho (i Satoranského) agent Phillip Parun. Jaký je příběh devatenáctiletého šikuly ze Strakonic?



Je to návrat v čase a místě. Sedm měsíců zpět, směr čínská Šanghaj. Do startu mistrovství světa zbývá už jen pár dní a po posledním tréninku je čas na zveřejnění závěrečné nominace, z níž je potřeba vyškrtnout ještě dvě jména.

Trenér Ronen Ginzburg si bere devatenáctiletého benjamínka stranou a řekne mu: „Je mi to líto. Musím dát prostor zkušenějším. Tvůj čas ale přijde.“ A Vít Krejčí pak už na moc nečeká. V slzách opouští halu a Blake Schilb ho konejší: „Tímhle nic nekončí. Nepřestávej makat, dočkáš se.“

Mohl tehdy v Číně zůstat. Být součástí výpravy. Sledovat z první řady, jak jeho kamarádi letí za historickým šestým místem. Jenže už pár hodin nato raději sedl do letadla a zamířil zpět do Evropy. Do Zaragozy, kde se rozhodl připravit na další sezonu. „Byl to jeden z nejtěžších momentů mého života,“ přizná o pár měsíců později. I toto zklamání ho nakonec posílilo.

Ve chvíli, kdy se letošní sezona kvůli koronaviru přerušila, se už usadil v roli důležitého dispečera španělského týmu, prorval se s ním do čtvrtfinále Ligy mistrů a na průběžné třetí místo prestižní ACB Ligy a nyní se rozhodl k dalšímu kroku.Poslat přihlášku na draft NBA a pokusit se stát pátým Čechem v nejlepší lize světa! 

Vít Krejčí

Narozen: 19. června 2000 (19 let)

Výška/váha: 198 cm/88 kg

Pozice: rozehrávač

Kariéra: Zaragoza (2013 - )

„Je to jeden z nejlepších pocitů v životě. O tomhle dni jsem dlouho snil, ač vím, že hlavní práce mě teprve čeká. Na tu cestu se ale hrozně těším a jsem zvědavý, kam nás až dovede,“ říká Krejčí a jeho agent Phillip Parun se usmívá: „Je to součástí plánu, který s Vítkem máme. Měli jsme předběžně naplánované už od jeho patnácti let, že by touto trajektorií mohl někdy jít.“

Co od patnácti, už od jeho dřívějších let u něj platilo, že mnohdy na palubovce přehrával své starší protihráče. Zručný, talentovaný, zapálený. „Je to kluk, který miluje basketbal. Dovedli ho k němu oba rodiče a od jeho táty vím, že vždy na Youtube najde nějakou fintu a tu tak dlouho zkouší, dokud se ji nenaučí,“ prohlásil dříve v pořadu BasketManie trenér Miroslav Janovský. „Můj sen je dostat se do NBA a hrát za Boston Celtics,“ vyprávěl na oplátku zase hráč.

Postupem času své plány poupravil. A už ve čtrnácti letech zamířil do Španělska, kde o dva roky později debutoval v tamní nejvyšší soutěži jako nejmladší Čech v historii. Ještě mladší než Tomáš Satoranský, s nímž ho tolik lidí nyní srovnává. Podobnost s lídrem Chicaga Bulls a aktuálně nejlépe placeným českým sportovcem se totiž tak nabízí…

Také hraje na pozici rozehrávače. Také je vysoký kolem dvou metrů. Rovněž je cílevědomý, kreativní a své jméno si buduje ve Španělsku. „Jo, je to docela časté srovnání, protože Tomáš je nejznámější český basketbalista. Přijímám to jako poklonu a cením si toho. Na druhou stranu ale vím, že mi zbývá ještě dost práce a do Tomášovy úrovně mi hodně chybí,“ ví Krejčí.

A aby to právě co nejrychleji eliminoval, zaměřil se na něj v minulých letech i bývalý reprezentant a dnes trenér Luboš Bartoň. „Pokud může, jezdí na mé zápasy a úplně všechny je pak sleduje na videu. Následně mi napíše, co jsem dělal špatně, co bylo dobře, a to mi hrozně pomáhá. Po každém utkání mi napíše obrovský report, třeba kde jsem měl být v obraně a další věci. Je to takový můj osobní trenér a já si toho moc cením,“ přibližuje Krejčí.

Vít Krejčí, další Čech na draftu NBA
Vít Krejčí, další Čech na draftu NBA

Teď má šanci všechny rady ještě víc zužitkovat. Zatímco Bartoň dřív sítem draftu NBA neprošel, Satoranský se dočkal v roce 2012 jako dvaatřicátý v pořadí, ale stejně musel další čtyři roky (za tu dobu přešel ze Sevilly do Barcelony) počkat, než mu Washington Wizards dal smlouvu a prostor.

Jaká varianta tak může číhat na devatenáctiletého šikulu ze Strakonic?

„Je těžké určit, jaké šance Vítek v draftu má. Své basketbalové přednosti však ukázal v reprezentaci i ve španělské Zaragoze nebo evropských pohárech a jeho jméno rezonuje v NBA velice dobře,“ míní Parun, který má informace z první ruky i díky tomu, že nyní žije v Chicagu.

Na druhou stranu, do vývoje a výsledku promluví též letošní nezvyklá situace kolem zastavených soutěží. Absence vyvrcholení lig, play off i Ligy mistrů zamezuje týmům v zisku dalších informací, jsou teď odkázané na online konference a i draft NBA se má odsunout minimálně na srpen.

„Je to asi jako v ostatních sportech. Vyčkává se a neví se. Nebude Chicago pre-draft camp, kde americké celky měly možnost podívat se na hráče. Hráči moc nebudou cestovat na workouty do jednotlivých klubů. Hodně věcí se změní a bude to mít zajímavý vývoj. Bude se hodně vycházet z odehraných zápasů a informací, které do dneška už nasbírané jsou. Je otázka, jak to vše zamíchá kartami. Může se změnit ještě hodně věcí,“ odhaduje Parun.

Což ví sám o sobě i Krejčí. „Je to tak. Kvůli koronaviru se vůbec nic neví. Čekám proto v Zaragoze, jestli se bude dohrávat liga, či pojedu domů a budu na sobě pracovat v Čechách,“ dodává talentovaný mladík.

Uspěje v létě i mezi těmi nejnadějnějšími na světě? Ať už ano nebo ne, jeho budoucnost zůstává dál nadějná… a dá se čekat, že na dalším reprezentačním srazu před vrcholnou událostí už konejšivá slova nebude potřebovat.

Češi na draftu NBA

1995    Jiří Zídek (22. volba – Charlotte Hornets)

2001    Ondřej Starosta, Pavel Miloš (neuspěli)

2002    Jiří Welsch (16. volba – Philadelphia 76ers), Luboš Bartoň (neuspěl)

2011    Jan Veselý (6. volba – Washington Wizards)

2012    Tomáš Satoranský (32. volba – Washington Wizards), David Jelínek (neuspěl)

2020    Vít Krejčí

 

Očima Vojtěcha Hrubana

„Nejsem zase takový odborník, abych si tipnul, jestli ho někdo vybere. On to zkusil proto, aby zaujal nějaký tým, který by po něm mohl sáhnout třeba ve druhém kole, což by bylo super. Načasování není ideální, protože v kontextu toho, co se teď děje, je otázkou, jestli ho vůbec pustí do Ameriky na workouty. Všichni vědí, že je těžší se do NBA dostat, než se tam udržet. Saty šel na draft už jako hvězda Sevilly a španělské ligy a bylo jen otázkou, který tým po něm sáhne. Jejich pozice je dost jiná. Víťův úkol je teď zaujmout jeden tým, aby po něm sáhl.“

Dnešní vydání deníku Sport můžete koupit na iKiosek.cz >>>

Deník Sport, titulní strana, 21. dub Deník Sport, titulní strana, 21. dubFoto Sport

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud