Adam Nenadál
21. června 2023 • 16:00

Janktův parťák Balvín: Kuba se dává dohromady, znovu najde hlad

Vstoupit do diskuse
2
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zná ho nejen jako fotbalistu, ale i jako kolegu z herního byznysu: basketbalista Ondřej Balvín v roce 2021 spojil síly s Jakubem Janktem v esportovém týmu Sampi a od té doby je s hráčem Sparty, který prožil turbulentní sezonu, v pravidelném kontaktu. „Viděli jsme se minulý týden a dává se dohromady,“ hlásí Balvín: „V situaci, do jaké se dostal Kuba, si musíš kompletně od všeho odpočinout. Prostě musíš. Nebyl to pro něj jednoduchý rok – coming out, nařčení z užívání drog a to všechno okolo… Bylo to extrémně náročné a asi ho to pohltilo. Ale řekl bych, že to má nastavené tak, že se chce k fotbalu vrátit,“ doplňuje reprezentační pivot.



Ondřej Balvín sám zažil další úspěšnou sezonu v zahraničí. S týmem BC Prometej ovládl Lotyšsko-estonskou ligu, v níž ukrajinský tým našel azyl kvůli válečnému konfliktu, odpočinek ale neplánuje: chce se předvést v čínské letní lize. Jeho prozatímní adresa? Nanking Suke Lions. „Za rok za dva bych se chtěl do Asie vrátit a tahle letní brigáda by mi mohla pomoct,“ říká basketbalista, který si vyzkoušel i japonskou nejvyšší soutěž.

I ze své zkušenosti dobře ví, jak je pro sportovce mentální stránka ošidná. „Po olympiádě v Tokiu jsem se cítil absolutně vyhořelý, měl jsem všeho dost,“ vzpomíná Balvín: „Pak jsem ale zase začal dostávat do sportu velkou chuť. A věřím, že stejný hlad najde i Kuba. Sport ti nejdřív musí začít chybět, pak už si za tím jdeš.“

Balvín svého fotbalového kolegu ocenil i za odvážný coming out, kterým se Jankto přihlásil k homosexuální orientaci: „Týmové prostředí mužských kolektivních sportů je hodně agresivní, maskulinní. Každý chce být alfa, každý je soutěživý. Ale každý jsme zároveň jiný a svůj. Kuba určitě udělal dobře, že se tak rozhodl.“

Kdy se Jankto ke kariéře vrátí? Balvín je v tomto ohledu optimistou. „Má démony, s kterými bojuje, ale aktuálně je na dobré cestě a brzo se z toho vykope. Asi to nebude ze dne na den, ale dostává se z toho,“ ujistil.

217 cm vysoký pivot, který je známý svou angažovaností v českém basketbalu, kromě čínské mise plánuje na sobotu 24. června i bezplatný workshop pro tuzemské trenéry na pražské Folimance.

„Upřímně: kdo v Česku trénuje basket, dělá to proto, že ho to baví a má z toho radost. Nejde si na tom udělat kariéru, nejde si vydělat miliony: je to práce, kterou děláš z nadšení. A já chci těmhle srdcařům něco nabídnout, ocenit, třeba je i pomoct nasměrovat k nějakým věcem, které jsem pochytil na zahraničních štacích,“ říká Balvín, jehož kempu se zúčastní třeba i vítěz NBA z roku 1995 Chorvat Žan Tabak.

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud