24. ledna 2024 • 21:09

Nymburk zvládl bitvu o první místo. Zaragoze oplatil porážku

Autor: Miroslav Mazal
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Třetí výhru na domácí půdě ve FIBA Europe Cupu slavili hráči Nymburka. O prvenství ve skupině si to rozdali se španělskou Zaragozou a favorita zdolali 70:64. Český celek si tak dvě kola před koncem výrazně přiblížil postup do čtvrtfinále soutěže. „Skvělé pocity, domácí zápasy jsme chtěli vyhrát, protože venku nevíte, jak to dopadne. Jsme velice spokojeni, že se nám to povedlo,“ líčil Jakub Tůma.



Po domácích výhrách nad Manisou a Gravelines-Dunkerquem vyzvali nymburští basketbalisté papírově nejsilnější celek osmifinálové skupiny M Evropského poháru FIBA. Proti Zaragoze nastoupili s neprostupnou obranou a hosté se dlouho nemohli prosadit ze hry. Až když se z dálky začal prosazovat Didac Cuevas, šel bývalý klub Víta Krejčího do mírného vedení.

Domácí ovšem táhl odchovanec František Rylich, přidal se i vyhlášený střelec Jaromír Bohačík a skóre se začalo otáčet ve prospěch Nymburka.

Zlomová třetí čtvrtina domácím vyšla na výbornou. Jakub Tůma s Martinem Křížem v jejím závěru zajistili dvouciferné vedení 51:40.

První vzájemné utkání v Zaragoze český tým i přes 14bodové vedení v závěru ztratil, tentokrát se černý scénář neopakoval. Hostům se vyfauloval jeden z nejlepších střelců Emir Sulejmanovič a Nymburk si došel pro výhru o 6 bodů, která jej posunula na první místo tabulky. Se Zaragozou má navíc lepší vzájemnou bilanci.

Český celek si prakticky v předstihu zajistil místo mezi dvěma postupujícími celky do čtvrtfinále. Zbývají odehrát venkovní zápasy v Manise a v Gravelines. „Jsme odolnější, silnější. Už jsme si to nenechali utéct jak v Zaragoze. První místo si chceme udržet,“ prohlásil Tůma pro ČT sport. Skvěle rozjetý týden bude chtít Nymburk korunovat v Opavě, kde se v neděli utká o postup na závěrečný turnaj Českého poháru.

Evropský pohár FIBA basketbalistů - osmifinálová skupina M, 4. kolo:
ERA Nymburk - Zaragoza 70:64 (16:17, 34:33, 53:43)
Nejvíce bodů: Gordon 13, Sehnal 10, Bohačík 9 - Bell-Haynes 15, Sulejmanovič 14, Mensia a Simarro po 8 
20:00 Gravelines-Dunkerque - Manisa.

Tabulka:

Pořadí Bilance Skóre Body
1. Nymburk    3 - 1 305:265 7
2. Zaragoza  2 - 2 283:284 6
3. Gravelines-Dunkerque 2 - 1 205:208 5
4. Manisa    0 - 3 194:230 3

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud