Jiří Punčochář
9. července 2016 • 18:52

Velký třesk, Kreuziger pojede na Tour o svoje umístění. Věří v desítku

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Romanu Kreuzigrovi se na Tour de France rýsuje obrovská šance. Po dalším výborném výkonu v 8. etapě, v níž dojel na pátém místě a celkově na 12. příčce ztrácí na vedoucího Chrise Frooma jenom 34 vteřin, dochází k úpravě strategie jeho týmu Tinkoff a český jezdec bude usilovat o co nejlepší umístění v celkovém pořadí. Pro Kreuzigra je to příležitost napodobit svůj nejlepší rok 2013, kdy na Tour skončil pátý.



Po třech dnech se na Tour de France opakovala jedna dříve nevídaná situace. Roman Kreuziger v pohodě šlape s nejlepšími, zatímco Alberto Contador odpadá a dojíždí se ztrátou.

Ve středu tahle situace vyvolala poplach, slova o krizi uvnitř jejich týmu Tinkoff a pohovory, po nichž následoval zdvižený ukazováček směrem k českému domestikovi: Takhle by to nešlo, musíš Contadorovi víc pomáhat.

Dnes je vyznění už úplně jiné.

„Měli jsme po našem pohovoru s Albertem a se sportovními řediteli jasné dané, že pokud bych se cítil dobře a on (Contador) ne, tak že tam můžu zůstat. Nebylo to nic proti pokynům, bylo to předem vyjasněné, že tam můžu být. S tím, že uvidíme, jak to dopadne. Alberto se bude snažit bojovat dál, ale samozřejmě na celkové pořadí to začíná být pro něho složitější. Bude to spíš na etapy v Alpách,“ řekl Roman Kreuziger.

Oficiálně se tak ujímá role lídra na celkové pořadí, jímž byl ve stáji Olega Tiňkova doposud Contador. Lídra, jemuž budou ostatní pomáhat.

Už před etapou, dosud nejtěžší na letošní Tour, další z domestiků Contadorovy sestavy Rafal Majka hlásil: „Lídry máme dva, Alberta a Romana.“ Po čtyřech hodinách pyrenejské dřiny to bylo ještě o trochu jinak.

I Contador uznává: kolegovy vyhlídky jsou mnohem lepší než jeho. Momentálně Španěl ztrácí na žlutý dres přes tři minuty a zjevně není ve formě po dvou těžkých pádech a zranění.

„Dělal jsem, co jsem mohl. Musíme si promluvit uvnitř týmu ohledně budoucnosti, protože Roman Kreuziger je lépe postavený v pořadí než já. Je hrozné dvakrát takhle špatně spadnout a ztratit tolik času. To je cyklistika, nebezpečí je všude. Věřte mi, že jsem udělal to nejlepší, co jsem mohl,“ naříkal v cíli padlý favorit Contador.

Kreuziger byl na Tour de France už třikrát celkově v první desítce a v podobné umístění doufá i letos. Věří si, veze dres mistra republiky, je ve formě.

„Zítra (v neděli) je další těžká etapa, tam se může stát cokoliv. Já se soustředím na to, abych se vrátil k tomu, co jsem dělal vždycky, tedy že jsem se snažil být vepředu a mohl jsem třeba bojovat o první desítku, která může být reálná. Na to se těším a uvidíme, jak to půjde v dalších etapách,“ podotkl cyklista.

Cíl je blízko. Chris Froome se blíží dalšímu etapovému triumfu na Tour de France.
Cíl je blízko. Chris Froome se blíží dalšímu etapovému triumfu na Tour de France.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud