20. září 2020 • 19:15

Pogačar dovezl žlutý trikot do Paříže. Na Champs-Élysées zářil Bennett

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tadej Pogačar dovezl žlutý trikot do Paříže a stal se prvním slovinským vítězem Tour de France. Závěrečnou jednadvacátou etapu 107. ročníku nejslavnějšího cyklistického závodu světa vyhrál na bulváru Champs-Élysées irský spurtér Sam Bennett, jenž tak symbolicky potvrdil své prvenství v bodovací soutěži.



Bezpečně v hlavním poli dokončil etapu Pogačar, který dnes poprvé na Tour jel v prestižním žlutém dresu lídra. Člen SAE Teamu Emirates se dostal do vedení teprve v sobotní rozhodující horské časovce, v níž senzačně zlikvidoval ztrátu 57 sekund na krajana Primože Rogliče a připravil ho o očekávané celkové vítězství.

Pogačar, jenž oslaví v pondělí dvaadvacáté narozeniny, vyhrál Tour při svém debutu s náskokem 59 sekund. Rodák z Komendy je nejmladším vítězem „Staré dámy“ od roku 1904.

Pogačar na své první Tour v kariéře vyhrál tři etapy, i když se nemohl opřít o tak kvalitní pomocníky jako jeho konkurent Roglič ze stáje Jumbo-Visma. Vítěz zároveň jako první v historii získal v jednom ročníku také puntíkatý dres pro nejlepšího vrchaře a bílý trikot pro nejlepšího mladého jezdce.

V závěrečném dojezdu v Paříži, který mohlo kvůli koronavirovým opatřením sledovat místo tradičních davů jen 5000 diváků, potvrdil pozici nejlepšího spurtéra letošní Tour Bennett. Devětadvacetiletý člen týmu Deceuninck-Quick Step vyhrál poslední etapu před mistrem světa Madsem Pedersenem z Dánska a Slovákem Peterem Saganem. Stal se prvním irským vítězem bodovací soutěže od Seana Kellyho v roce 1989. Bývalému trojnásobnému světovému šampionovi Saganovi letos útok na osmý zelený trikot nevyšel.

Z původních 176 cyklistů dokončilo závod 146 jezdců. Byli mezi nimi i Češi Jan Hirt a Roman Kreuziger, kteří sice na závodě startovali bez ambicí na celkové umístění, ale výrazně se neprosadili ani v jednotlivých etapách. Hirt při debutu na "Staré dámě" obsadil 67. místo, pátý muž z Tour 2013 Kreuziger skončil na 109. pozici.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud