12. července 2022 • 17:30

Divoká Tour: Výhru po přerušení bral Dán, Pogačar málem přišel o vedení

Autor: iSport.cz, ČTK, krm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Kapitán Vrána o pátých mistrovských oslavách v Třinci v řadě: To se nikdy neomrzí
VŠECHNA VIDEA ZDE

10. etapu Tour de France vyhrál po dramatickém souboji ve finiši Dán Magnus Cort Nielsen, který na sebe už v prvním týdnu upozornil aktivitou a řadou kilometrů v únicích. Teď opět pracoval ve skupině před pelotonem a v těsné bitvě nakonec přespurtoval Australana Nicka Schultze. Tadeje Poagačara o průběžné vedení málem připravil Němec Lennard Kämna, který byl také v úniku, nakonec se ale celkově zařadil na druhé místo o 11 vteřin za Slovince. První etapu po volném dnu přibližně na čtvrthodinu přerušil vpád aktivistů upozorňujících na klimatickou změnu.



Incident se udál v okamžiku, kdy vedoucímu Albertu Bettiolovi, jenž byl sám v úniku, chybělo do cíle zhruba 36 kilometrů. Před zbytek skupiny uprchlíků, které nedlouho před tím ujel, se na trať dostali lidé v tričkách s nápisem „Zbývá nám 989 dní“. „Vzhledem k tomu, že se vláda o klimatickou krizi nezajímá, museli jsme přijít a využít Tour de France k přitažení pozornosti k tomu, co je nezbytné pro naše přežití,“ uvedli v oficiálním prohlášení zástupci organizace Derniere Renovation.

Rozhodčí vedoucího Bettiola zastavili, pokračovat nemohli ani uprchlíci a peloton. Když pořadatelé a policisté dostali demonstranty z tratě, závod se znovu rozjel se zachováním rozestupů před přerušením.

Bettiol se udržel v úniku až do závěrečného devatenáctikilometrového stoupání do lyžařského střediska Megéve. Zhruba dvanáct kilometrů před cílem ho ale další cyklisté dostihli, a i když vzápětí ještě jednou zaútočil, už neměl dost sil a nakonec skončil osmnáctý.

Pořadí se v závěrečném stoupání přelévalo. V posledních stovkách metrů měl blízko k vítězství Australan Nick Schultz, který loni při Sazka Tour (dříve Czech Tour) vyhrál etapu na Pustevny, ale na pásce ho o několik centimetrů předstihl Cort. Dánský jezdec stáje EF Education - EasyPost po čtyři roky starém úspěchu z Carcassonne vyhrál podruhé v kariéře etapu na Tour de France, k tomu má šest etapových vítězství z Vuelty.

Peloton s lídrem závodu Pogačarem nechal uprchlíky odjet o více než devět minut, takže virtuálně se do čela závodu dostal Němec Kämna. V závěru ale neudržel tempo nejrychlejších jezdců v úniku a ztratil na vítěze 22 sekund. Nakonec se tak posunul jen na druhé místo o jedenáct sekund za Pogačara.

Ve středu čeká peloton náročná horská etapa z Albertville do Col di Granon Serre Chevalier. Při ní vystoupají i na slavný vrchol Col du Galibier, který leží 2642 metrů nad mořem.

Tour de France - 10. etapa (Morzine - Megéve, 148,5 km):

1. Cort (Dán./EF Education-EasyPost) 3:18:50, 2. Schultz (Austr./BikeExchange-Jayco) stejný čas, 3. Sánchez (Šp./Bahrajn Victorious) -7, 4. Jorgenson (USA/Movistar) -8, 5. Van Baarle (Niz./Ineos Grenadiers) -10, 6. Zimmerman (Něm./Intermarché-Wanty-Gobert) -15, 7. Thomas (Fr./Cofidis) -18, 8. Leknessund (Nor./DSM) -20, 9. Wright (Brit./Bahrajn Victorious), 10. Kämna (Něm./Bora-hansgrohe) oba -22.

Průběžné pořadí: 1. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) 37:11:28, 2. Kämna -11, 3. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) -39, 4. Thomas -1:17, 5. A. Yates (oba Brit./Ineos Grenadiers) -1:25, 6. Gaudu (Fr./Groupama-FDJ) -1:38, 7. Bardet (Fr./DSM) -1:39, 8. Pidcock (Brit./Ineos Grenadiers) -1:46, 9. Mas (Šp./Movistar), 10. Sánchez oba -1:50.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud