Romana Barboříková
10. července 2023 • 20:40

Smolař Tour: nejdřív připínáčky, pak tahle past... Cras dopadl ještě hůř

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bez nich by to nešlo, jenže s nimi je to taky někdy na hraně. Řeč je o fanoušcích lemujících každoročně tratě Tour de France. Hlavně těch bezohledných, kteří ve snaze mít co nejlepší záběr na mobilu nebo být vidět, ohrožují cyklisty. Kvůli jednomu si Steff Cras zlomil klíční kost a na sociálních sítích mu následně vyčinil. Připomnělo to i předloňský incident s fanynkou, kvůli které „lehla“ půlka startovního pole.



Hledáte smolaře letošní Tour de France? Prozatím se jako jasný adept na toto „ocenění“ jeví Lilian Calmejane z týmu Intermarché-Circus-Wanty. On byl tím prvním, kdo upozornil na bezohlednost některých fanoušků u trati.

Nejdřív to bylo hned po druhé etapě, kdy někdo na silnici naházel připínáčky, které způsobily řadě závodníků defekty. Sám Francouz ve svém kole našel hned několik takových suvenýrů.

„Děkuji za takové hovadiny. Nemyslím, si, že jsem byl jediný, kdo měl v závěru etapy defekt. Měli byste vědět, že můžeme spadnout a nepříjemně se zranit díky takovým kravinám, vy pitomci,“ nechal vzkaz na sociálních sítích.

Nebyl ale jediným, kdo lidem kolem trati, v tomto případě jednomu, pořádně spílal. V sobotní osmé etapě, ve které se už dřív zranil a odstoupil Mark Cavendish, jeden z diváků vstoupil do trati, když tam projížděl peloton. Výsledkem byl pád Steffa Crase, ale třeba i mužů z top 10 Simona Yatese a Mikela Landy.

Cras z celku TotalEnergies ale dopadl nejhůř. Po pádu do trávy vedle silnici se svíjel v bolestech. Důvodem byla zlomená klíční kost.

„Když divák vstoupí metr do cesty a nehne se ani když přijíždí peloton, pak by takový člověk měl raději zůstat doma. Nemáte žádný respekt k závodníkům. Doufám, že se cítíte opravdu provinile. Kvůli vám musím opustit Tour de France,“ vzkázal pak na Twitteru.

A ještě jednou Lilian Calmejane a diváci. Tento francouzský zkušený cyklista je naštěstí stále v akci, ale už si toho zkusil dost. V neděli, kdy si místní fanoušci připomínali svého miláčka Raymonda Poulidora, měl znovu smůlu.

Diváci vedle trati do ní nevstupovali, jen mezi dvěma tyčemi měli pověšenou šňůru s dresy připomínajícími právě miláčka Poupou. Jenže co čert nechtěl, zrovna ve chvíli, kdy tudy Calmejane projížděl, šňůra na jedné straně praskla, dresy se dostaly do cesty a šňůra s nimi se zamotala do jeho kola a on se sbíral ze země. Naštěstí bez vážných následků.

Šňůru z kola vymotal, ironicky těmto fanouškům ukázal vztyčený palec, nasedl a pokračoval v etapě.

„Jen pár slov: Zápal pro Tour je magický, ale pozor po stranách silnic, opatrně s vlajkami, notebooky a podobně… nikdy není příjemné spadnout na asfalt. V sobotu musel jeden jezdec odstoupit, já jsem měl větší štěstí, i když mě všechno dost bolí. Díky,“ napsal v neděli večer na svůj twitterový účet Calmejane.

Při takových momentech se všem vybaví ohromný pád půlky pelotonu hned v úvodní etapě, který způsobila nepozorná fanynka s kartonovým transparentem, do kterého tehdy v plné rychlosti na rovné silnici narazil Tony Martin.

Třicetiletá žena byla následně zatčena a souzena, hrozilo jí dokonce i čtyřměsíční vězení. Nakonec ze svého provinění vyvázla s pokutou 1 200 euro (tehdy zhruba 30 tisíc korun).

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud